Bajen Fans och polisen

I går klockan fem var jag med delar av Bajen Fans styrelse på ett möte med supporterpolisen. Jabbe, Gustav, Tobbe, Albin, Rulle och jag var där och polisen representerades av lika många. Det var första mötet med dem eftersom vi tidigare beslutat om kommunikationsstopp mellan oss och polisen – en protest mot en dålig inställning och galna förslag och lagar riktade mot supportrar framför allt från polisledning.

Nu var vi där och skulle presentera oss för varandra och diskutera strategier.

De bjöd på kaffe och munkar.

En redogörelse för mötet kommer komma från Bajen Fans såklart. Vi behöver smälta det som sas och fundera hur vi går vidare.

Mina spontana känslor och slutsatser efter mötet är tyvärr framför allt besvikelse och fortsatt frustration över de strategier som polisen väljer i samband med fotbollsmatcher. Jag tycker inte att mötet gav några lugnande besked (vilket jag i och för sig inte hade väntat mig) och att flera av dem som var där från polisen inte ansträngde sig för att förstå vår kritik och vad vi ville föra fram. Några av dem var bra såklart, medan andra försvarade polisens repressiva taktik på ett ganska obehagligt sätt.

Jag har ju jobbat en hel del med att arrangera politiska demonstrationer och en av poliserna som var med på mötet har också ansvarat för dialogpolisen som är involverade i det, alltså motsvarigheten till supporterpolisen. Vid en del av av de demonstrationer som jag varit med och arrangerat har polisen senaste åren valt en ny strategi än tidigare, de har varit mindre konfrontativa och kravallpolisen inte lika synlig (och i mina ögon provokativ). Det har visat sig ge positiva resultat som både aktivister och poliser och samhälle varit nöjda med.

Varför har man inte lärt av det och använt sig av i idrottssammanhang, frågade jag. Men de verkade lika undrande över det som jag..

Är stolt över kollegor i Bajen Fans – tycker att vi gjorde allt vi kunde för att få fram våra och vad vi vet många supportrars synpunkter. Vi får se vart det leder. Det var ju som sagt ett första möte och nu får vi se hur vi går vidare..

Förmöte: