Samma drömmar

Besök hos beduiner i Negevöknen Foto: Anna Wester

Jag reser rätt ofta till Palestina i mitt jobb, till Västbanken och Gaza. Förutom Hammarby är det min andra stora passion i livet – att arbeta för fred och rättvisa.

I tio år har jag rest regelbundet dit och det har format mig som människa, jag har lärt mig mycket av mina palestinska vänner. Och det har vuxit fram en stark kärlek till kulturen där, generositeten, värmen, humorn, ödmjukheten och självklart maten och musiken.

Situationen för det palestinska folket är svår, och ibland känns allt så hopplöst när man är där bland murar, vägspärrar och soldater och när man ser hur ockupationen påverkar alla delar av människors vardag.

När jag är där så gråter jag mycket – eller skrattar. Sällan någon mittemellan.

Jag beundrar palestinierna för att ta alla tillfällen som ges för att ordna fester, festivaler och sommarläger, hur de ser till att fly bortom eländet, att hitta glädjeämnen i livet även när det är svårt. Precis som i så många andra länder i världen är fotobollen otroligt viktig för många människor där, unga som äldre.

Många tycker det är lite konstigt med en tjej som är fotbollstokig, men alla respekterar det och det blir mycket fotbollssnack under resorna. Och när Palestinas landslag spelade sin första hemmamatch någonsin var jag där. Det var en av mina absolut coolaste fotbollsupplevelser ever. Det var stort. Mot Jordanien och det blev 1-1.

I somras när jag var där fick jag träffa och intervjua några spelare i högstaligan, en av dem landslagsspelare. Det var också stort för mig. Jag visade you tube-klipp från Bajenmatcher, visade bilder och berättade om vår supporterkultur. Lämnade klistermärken och souvenirer, fick matchtröja tillbaka. När vi skildes åt stoppade de ner sina Bajenstickers i plånboken och sa att de nu hade ett lag i Sverige att hålla på.

Men det häftigaste av allt är, att vart man än åker, till beduiner i öknen eller ett flyktingläger i Gaza, ser man kids som spelar fotboll. Timme efter timme  – tills föräldrarna ropar att maten är klar.

Samma passion, samma glädje, samma drömmar.

Kids i Gaza Foto: Anna Wester

Stranden i Gaza Foto: Anna Wester

Efter att Bajengrejer överlämnats fick jag en matchtröja från Abu Diis a-lag av landslagsspelaren Rafee Rabie.

Palestinska landslagets första hemmamatch Foto: Anna Wester