Mörka gärna sanningen – eller inte

Soffläge. Sjukläge.

Ser ett inslag på morgon-TV. Det ojas om årets adventskalender. Man refererar till DN:s överpretentiösa kulturdel som har recenserat 3 kalenderavsnitt av 24. Johan Croneman oroar sig för ämnet tjyvar och diverse samhällsproblematik, som är en del av kalendertemat. Han spånar vidare på huruvida årets program proklamerar den ”samtida girigheten, ett allas krig mot alla”. Enligt Johan föreligger en risk att ”upphovsmakarna springer in i ett minfält”.

Fy fan vad trött jag blir. Lite äcklad blir jag också. Av två anledningar.

Vem är jag att dölja sanningar för mitt barn?
Vems är ansvaret att uppfostra mitt barn – SVT, eller jag som förälder?

Jag sitter inte på några universala uppfostringsmetoder. Inte heller är jag säker på att jag alltid gör rätt. Men, ett förhållningssätt jag har valt gentemot mitt barn är att vara ärlig mot henne. Att aldrig dölja det verkliga. För, det ÄR inte kul att ta en spruta, men det måste göras. Alla HAR inte rostrött tegeltak över huvudet, därav rusar hennes korta ben varje dag över Gullmars torg för att krama om vår vän som sover i pisstunneln men vars liv mestadels utspelas på ett torg. Livet ÄR inte roligt varje dag – det är därför ok att stundtals vara arg och ledsen. Hemma hos oss är det till och med ok att slå i dörrar. Så länge vi inte mörkar svårigheter, och så länge vi pratar om hur vi känner, och varför. Och, det viktigaste av allt: vi strävar alltid efter en lösning.

Så, gällande tjyveri och samhällsproblematik.

Ja, fenomenen existerar såväl på TV som i verkliga livet. Jag ser lika liten anledning att mörka dessa fenomen, som det finns stor anledning att upplysa om dem. Vi är, där vi lever. Vi är, där vi verkar. Den verkligheten bör jag lära mitt barn att förhålla sig till.Jag är just nu i valet och kvalet vad gäller en flytt. Jag och Shreken älskar Gullmars. Många andra gör det inte, och använder konsekvent och ganska onyanserat en mängd argument för att övertala mig om att det inte är bra för mitt barn att växa upp här. ”Det är farligt”. ”Beroendehistorier skjuter heroin bakom elskåpet vid t-banan”. ”Byggarbetare dricker bira intill dagis”. ”Uteliggarna hänger på torget”. Och visst, trasigheten här är slående på många vis.

Jag brinner för trasigheten. Känner att jag fyller en funktion i den. Jag kan bidra, på ett sätt jag inte skulle kunna bidra på ett annat ställe där området är folktomt och misären frodas bakom lyckta dörrar. Där det mörkas och förskönas. Jag vet att mitt barn känner samma sak som mig. Jag ser det i hennes ögon. Ser glädjen glimma till i hennes ögon när hon glatt hälsar på de tre gubbarna som har sitt säte på ett stenblock utanför vårt vardagsrumsfönster med biran som främsta gemensamma faktor, och som skrockande konstaterar att hon växt på sistone. Eller när hon får vakta en AA-kvinnas hund medan kvinnan springer in i kiosken för att handla tobak. Eller när hon får stå på en pall i köket och bre mackor åt vår vän som bor i tunneln.

Jag vet att mitt barn känner delaktighet. Jag vet att mitt barn vet att hon gör något fint i en värld som är skev och ofta orättvis.

När jag får som mest beslutsångest angående lägenhetsskifte och områdesval ringer jag Pernilla. Pernilla är ruskigt smart. Objektiv som få. Hon formulerar i ord det jag endast har i huvudet. Tack, Pernilla. Du är en stor pådrivande faktor till att jag i dag går in i en budgivning på en större lägenhet mitt på Gullmarsplan.

Åter, vem är jag att bestämma över vilken del av verkligheten mitt barn får ta del av? Vem är jag att mörka sanningar som hon senare i livet kommer att få pissade i ansiktet? Jag köper det inte. Jag köper att värna om mitt barn. Att ge henne en någorlunda tydlig och genomtänkt värderingsbas att stå på. En bas att luta sig tillbaka på när livet jävlas. En bas som bygger mer på humaniora och verklighetsförankring, än intorkade fördomar och rädsla för det svenskt fula och okända. I mitt värderingsfundament ingår också ordet MOD.

Att ha mod handlar för mig om ett bredspektrapersperpektiv som löper utmed alla fronter. Det rör bland annat att våga närma sig det okända, att våga bry sig om, vårda, ta ställning, fatta egna beslut, säga ifrån, ta emot beröm, tänka själv och gärna utanför ramarna, diskutera, visa känslor, spela clown, lyssna, lära, leva.

Nu var väl inte Cronemans avsikt att glida in på barnuppfostran. Jag drar alltid höga växlar. Men ändå, där är en klar fortsättningshint till oss som föräldrar. Vilken värld vill jag att mitt barn bor i?

Den andra punkten, SVT eller jag som förälder. Den talar för sig själv.