grönvit jul

Mina känslor inför julen har skiftat genom åren. Under en period hatade jag den. Inte för att just jag kanske hade anledning att hata den, även om det var som jobbigast under perioder med skilsmässor och annat inom släkten. Men motviljan var inte direkt relaterad till mig och min familj. Utan det som gav mig obehagskänslor var mer den generella känslan av konstruerad gemenskap och att allt förväntades vara så gulligt och fint just de dagarna, samtidigt som man visste att många i lägenheterna runt omkring satt ensamma. Jag kunde inte heller släppa tankarna på de barn jag träffat när jag jobbat på dagis och fritis som jag visste led sig igenom varje högtid med ont i magen och packade föräldrar. I efterhand kan jag få dåligt samvete över att jag lät mina ångestkänslor gå ut över andra.

Det kom en vändning, jag vet inte exakt när, men jag tror det var när vi började fira julen hemma hos syrran och med hennes kids. Allt började kännas äkta, deras hem är alltid varmt och välkomnande och om vi får vetskap om att någon ska vara ensam på julen, eller inte pallar med sin familj, är den alltid välkommen dit. Nu längtar jag till och med. Efter värmen och kärleken, maten och gemenskapen som nu är under julaftonseftermiddagen. Ingen stress och lagom många och lagom länge. Det är jag tacksam för.

Vi brukar numera också ses allihopa vid Nackas minne klockan 12 och det är en fantastiskt fin tradition, att få träffa Hammarbyfamiljen på denna dag. I år blir det ännu bättre. Bajen Fans skall ju fixa glöggen, och vi kommer att vara ett gäng från nya styrelsen som tillsammans med andra frivilliga träffas på morgonen och ordnar det. Känns askul!

Nu är det också klart att Bajen Fans kommer att ha julmarknad i år. Jag klipper från BFs hemsida:

Sent men dock har vi jobbat fram en lösning för Julmarknad detta år! Platsen blir på Bangårdsgången, vilket är gången mellan Södra Station och Fatbursparken som leder upp till medis. Det är inte optimalt men heller inte dåligt och varje dag passerar tusentals personer där på väg mellan Södra station och Medis, och där blir Bajen Fans ett naturligt inslag i stadsbilden, mitt på vårt egna Södermalm! Här följer datum, tider och innehåll:

Vi säljer souvenirer av olika slag men självklart kan du också köpa medlemskap och plats på resan till vinterns invasion till Uppsala! Det är med andra ord utmärkt för dig som vill köpa en grönvit julklapp till dina nära och kära, men vi välkomnar givetvis också folk som bara vill komma och hänga, snacka skit och tända på. Vid helg två hoppas vi kunna erbjuda besök från de större sektionerna med spelare på plats.

Med anledning av kostnaderna som detta medför har vi valt att avgränsa tiden till fredag-söndag på de två helgerna innan julhelgen. Datumen blir alltså:

Fred 9/12: 08 – 18, Lörd 10/12: 10 – 16, Sönd: 11/12 10 – 16
Fred 16/12: 
08 – 18, Lörd: 17/12 10 – 16, Sönd: 18/12 10 – 16

Julafton 2010 vid Nackas minne – alla är finklädda.