”Ultras viktig faktor i Egyptens uppror”

Overkligt, obegripligt och fruktansvärt – ja orden räckte inte till för att beskriva känslorna när det stod klart att över 70 fotbollssupportrar mördats i samband med en match i Kairo förra veckan. Många här var rätt förvirrade över vad det var som hände och få medier i Sverige försökte förklara, eller klarade av att göra det. Som alltid så finns det självklart undantag, en del bra krönikor skrevs ganska snart efter. Det stod nog ändå klart för de flesta att det låg politik bakom.

Jag vill rekommendera alla intresserade att läsa Helena Hägglunds intressanta reportage om ultrasgrupperna i Egypten och deras roll i det egyptiska upproret.  Jag vet att de flesta jag känner är väldigt noga med att man inte ska blanda i hop fotboll och politik, men jag har också vänner som tycker tvärtom. I Helenas reportage framgår det att det inte heller var ett självklart ställningstagande för de här grupperna. En av grupperna började sitt politiska engagemang under Gazakriget 2008, i protest mot Israels angrepp. En av medlemmarna säger – ”Vi ville aldrig bli sedda som en politisk organisation, vi är ult­ras. Men omständigheterna har tvingat fram detta av oss.”

”De ser sig inte i första hand som politiska grupper, utan som ultras, hängivna fotbollssupportrar. Men i det egyptiska upproret har de ändå valt sida mot regimen och spelat en viktig roll på gatorna. Förra veckan kom hämnden – en massaker på över 70 av Kairolaget al-Ahlys supportrar på en fotbollsarena.”

ARBETAREN: Ultras viktig faktor i Egyptens uppror