stora steg för mänskligheten

Vegansemla

Ibland känns det som att utvecklingen i samhället går bakåt. Som när man läser en del av hyllningarna av monarkin dessa dagar, så otroligt omodernt. Jag ska inte ge mig in i den diskussionen just nu, det lämnar jag till Mia (se hennes tidigare inlägg här på bloggen angående kungahuset)

Mina reflexioner handlar istället om något positivt, där utvecklingen som jag ser det går framåt. Det handlar om livet som vego  – vegetarian och vegan!

Att leva som vegan är i dag är så mycket lättare och roligare än vad det var att vara vegetarian i slutet av 1980-talet och långt in på 90-talet. När jag berättade i skolan 1984 att jag skulle bli vegetarian kopplades skolpsykologen in och det hölls möten med lärare och andra som ville få mig att börja äta kött igen. De sade att jag hade mörka och depressiva tankar när jag sa att jag inte ville äta döda djur. Och under många år blev jag hånad av lärare, kompisars föräldrar och andra för mitt val. Det var en krock med vuxenvärlden som tog lång tid att reparera. Som tur var hade jag familjen som backade upp mitt beslut och krigade för mig i alla lägen och som faktiskt också slutade äta kött.

Vegan blev jag först när jag började på universitetet och hängde med lite yngre människor som hade samma filosofi som jag – vegan fanns ju inte ens på kartan när jag tog mitt beslut, så det blev ett naturligt steg att ta i min process.

För den som inte vet är skillnaden mellan vegan och vegetarian att en vegan inte bara väljer bort kött, utan även ägg och mjölkprodukter, samt inte använder skinn eller päls. Jag fattar att det låter extremt i mångas öron och visst är det jobbigt ibland, svårt att vara spontan när man måste leta specialprodukter. Men att vara vegetarian är ju ingen match i dag, men jag fattar att alla inte får i hop det heller. Men alla borde i alla fall dra ner på köttätandet, vilket är bra inte bara för att djurindustrin är skit utan också för miljön.

Jag minns när jag drömde om att det skulle finnas sojamjölk på Ica och Konsum, att det skulle gå att få en sojalatte på ett café. I dag finns det hyllmetrar med olika sojaprodukter och latte med soja går att få på de flesta ställen.

Så häromdagen kom ännu ett glädjande besked för oss vegos – flera 7-elevenbutiker i Stockholm, samt Pressbyrån vid Gullmarsplan börjar med vegankorv. VEGANKORV. Och den är god! Så jävla magiskt och underbart. Alltså, jag kommer att kunna köpa korv när jag varit på Söderstadion i vår och sommar. Sen i tisdags, på Fettisdagen så kunde jag avnjuta en underbar vegansemla på lunchen, på Kafe 44. Så stort!

Betyget för vegankorven är 5 av 5 och semlan får samma.