10 dagar kvar

10 dagar. Det är så länge kvar nu. Tills vi åker.

Siffran 10 är det första tvåsiffriga talet i vårt siffersystem. Grunden i vårt decimalsystem. Vi har tio fingrar och tio tår. Vi brukar också prata om tio som ett runt tal. Man hänvisar ofta till det i samtal; det finns ungefär 10 glassar kvar i frysen. Vi säger ju inte, det finns ungefär 8 glassar kvar.

Det är ju också ett klassiskt spelarnummer. Jag är urusel på spelarnummer. Jag vet att Kennedy spelade i tian hos oss. Det vet jag för att jag minns det.  För att han finns för alltid inpräntad som ett synminne. Jag vet förstås också att Charlie Davies och Andreas Dahl bar tian. Eller bär, som i Andreas fall.

Jag har bajenvänner som är fenor på tröjnummer. Foto-Ögren är en sådan. Ett kort telefonsamtal, som naturligtvis ofrånkomligt tog stickspåret in på musik och han som vanligt fick till en dräpare kring hans förakt av mitt val av musikala favoriter, landade även i en lista över bajenspelare som burit nummer tio. Janne Sjöström var det första namnet han nämnde. Min bajenhistorik är usel, jag vet att han spelade förr, men har ju aldrig haft äran att se honom. Tiger-Robban är en annan sifferguru. Jag är så jävulskt imponerad över grabbarna med den kollen. Robban och Mattiaz är mina hjältar när det kommer till statistik. Om jag saknar gamla Bajen Facit? Hell yeah. Den sidan var det bästa som fanns på nätet för en siffer- och statistikanalfabet som jag.

Hasse Berg, Cesar Pacha och Samba-Erik Johansson hade också tian. Ögren hävdade också med bestämdhet att Billy Ohlsson hade 10:an när han kom tillbaka. Det stämmer säkert.

Vilka fler hjältar har haft nummer 10? Jag vet att jag kan lita på våra läsare.

Tio dagar kvar till Cypern. Längtan blev plötsligt än lite större när jag vaknade och såg det där äckliga, vita täcket utanför fönstret. Igen. Avgå vintern.