Ett rekord. Om känslor och om framtid.

För ett par veckor sedan blev jag, på ett årsmöte, vald till ordförande i den förening som gör supportrarnas matchprogram. Det är överlägset det stoltaste uppdraget jag har fått bära.  Överhuvudtaget så är jag så fantastiskt stolt över projektet, som numera är helt etablerat, att tillverka matchprogrammet till samtliga hemmamatcher.

Idén föddes ju där när man plötsligt inför säsongen 2008 beslutade sig för att lägga ner programmet från Hammarby Fotboll. Att det skulle satsas på en digital variant. Magnus Hagström, denna hjälte av gigantiska mått, drog tillsammans med några nära och kära snabbt igång en grupp som beslutade sig för att starta ett alternativ.

Med kort varsel snodde man ihop ett oerhört bra premiärprogram och därefter har resan bara gått uppåt. Jag själv är otroligt stolt att få tillhöra gänget även om mitt skrivande bidrag inte har varit så mycket genom åren, där mitt fokus har legat på HTFF och en och annan spelarintervju. Det finns många som drar ett mycket tyngre lass än jag i det här gänget.

Men just den här gruppen. En mängd fantastiska människor som har kvalitéer och förmågor och som samlas och gör något riktigt jävla bra. Hasses magiska foton. Johans världsklass-layout. Och sen alla stabila säljare med vår distrubutionschef i spetsen som match efter match står där och säljer.

I måndags slog vi nytt rekord. Vi sålde över 1200 program. Ett rekord med råge. Enormt glädjande att det i måndags var många yngre som köpte programmet, det ska bli spännande att se om det är ett trendbrott. Programmet i måndags var vårt 64:e program.

Vi har haft som idé hela vägen att överskottspengar ska gå tillbaka till olika föreningar och fenomen inom Hammarbyfamiljen. Vi har stöttat Handbollen, ishockeyn och även insamligen till Pontus, för att nämna några saker. Sådant känns väldigt bra och det är viktigt att ni som köper matchprogrammet vet att pengar hamnar tillbaka in i verksamheten.

Vi har en del fasta försäljningsställen runt arenan, jag tror inte att någon har missat var vi står. Skaran av försäljare skulle kunna få bli större så om det finns någon där ute som skulle vilja bidra på regelbunden basis så får man mer än gärna höra av sig. Vi har en facebookgrupp som man jättegärna får gilla. En hemsida som man absolut gärna får besöka men framförallt, tycker ni att verksamheten är bra så stötta oss genom att köpa programmet. Det kostar oförändrat 20 kronor och i år har vi dessutom ökat sidantalet med fyra stycken sidor, till 20 sidor.

Jag kom att tänka på det här nu när jag satt och knåpade ihop en text till numret som ska finnas i samband med BP-matchen. Och, kom på mig själv med att sitta och le. Ett brett leende och en varm mage. Fenomenet Hammarby. Det finns en sådan otrolig kraft just nu. Supportrar som engagerar sig i olika saker, på breda fronter. Ung som gammal. Det är svårt att sätta ord på det. Jag kommer inte på något annat än just fenomen, men känner en otrolig stolthet över att få vara med.

Ur det perspektivet ser framtiden ljus ut. Det finns en sådan passion, en sådan glöd och en enorm vilja som ingen kan stoppa.

Det är vi som är Hammarby. Och, som kloka människor påpekar. Fråga inte vad Hammarby kan göra för dig. Se i stället till att ta reda på vad du kan göra för Hammarby. Det kryllar av goda idéer och vackra projekt där folk behövs. Och vet ni, man behöver inte känna någon innan. Man kan snabbt bli en i gänget. Det är det som är så jävla fantastiskt. Vi tillhör ju samma familj.