Poliser och politiker

Bajen Fans ordförande Jabbe och dialogpolisOla

Fint av vänsterpartiet att ordna mötet om fotboll, våld och politik på Landstingshuset i dag. Tycker det är bra och viktigt att politiker erkänner att de saknar kunskap om supporterrelaterade frågor och att de vill ta in info från olika håll. Roligt att det var fullsatt och att så många supportrar kom. Klar majoritet Bajare var det.

Det började med en genomgång av delbetänkandet Mindre våld för pengarna. Jag har inte läst hela dokumentet, men ska absolut göra det och vi var flera som efter genomgången kände att Bajen Fans måste svara på det där. Det som behöver ifrågasättas är först och främst som vi gjort förut, generellt varför det skall gälla speciella lagar för fotbollssupportrar.  Sen är det en hel del som är skevt i den där rapporten, bland annat resonemanget kring tillträdesförbudet som man vill förlänga, upprättandet av nationellt register, sen sättet att prata om supportrar som goda och onda (eller positiva och negativa). Ja det är mer, men det får jag återkomma till. Kanske i form av ett BF-uttalande.

Samtliga poliser som talade upplevde jag som provocerande. De fortsätter att försvara sin offensiva strategi. De sade också vid flera tillfällen att de har haft dialog med supportergrupperna, trots att det inte förekommer någon dialog nu i protest mot strategier och dålig kommunikation från polisens sida. När vi i Bajen Fans hade möte med supporterpolisen gjorde vi klart att det inte var okej att de refererade till mötet som en dialog, ändå gör de det. Också att man ständigt lyfter fram problem som inte finns, eller i alla fall förstorar dem grovt. Man vill till exempel göra sken av att våldet i samband med matcher ökar, vilket det inte gör.

Bäst i kväll var Hammarbys Göran Rickmer som bland annat lyfte medias roll, att debatten om fotboll är helt felaktig då det bara fokuserar på det negativa. djurgårdarn Blomberg var också helt okej och framförde åsikter som de flesta supportrar nog kan ställa sig bakom.

Mötet sändes live via webben, så det twittrades friskt under mötet både från oss som var där, men också av många som satt hemma. Det var kul. Det kommer sedan vara möjligt att se mötet i efterhand på You Tube.