Jakten på kvalité

Väldigt ofta tänker jag att det är tur att det inte är jag som bestämmer. Att det är otroligt skönt att inte sitta i beslutsstolen för vad som ska köpas och hur det ska gå till.

Spelare alltså.

Däremot tycker jag förstås en massa. Det har man ju rätt till som supporter. Kanske är det till och med en skyldighet att tycka.

Jag vet att jag inte delar de här åsikterna med alla. Långt ifrån. Men mitt hjärta vurmar ju för de egna leden. Att det är dags att vi satsar långsiktigt och gör rätt. Jag är nämligen inte alls så säker på att det här provspelandet med okända spelare som nu pågår är speciellt vettigt.

Jag känner att om vi värvar nu så ska det vara kvalité. Inte något som ska växa och utbildas. Jag är högst tveksam till att värva en 19-åring utan nämnvärda meriter i det läge vi är nu. Jag tillhör de som tycker Adelstam-värvningen är bra. Det är inte framtid, det håller jag med om, men det känns bra här och nu. Jag tror att på anfallssidan behöver vi rutin. Det vi redan har är oerfarna, unga och relativt oskolade anfallare. Jag tror därför att det är helt rätt tänkt av Hammarby att plocka in Adelstam. Där vi är just nu.

Därutöver hoppas jag att Hammarby utvecklar och fortsätter arbetet med att utbilda egna spelare. Att se till att de får chansen att träna med A-laget, utvecklas och utbildas. Istället för att vi plockar hit nästan likvärdiga spelare från andra länder. Jag tror nämligen inte att skillnaden mellan till exempel Schuler och Hansebjer är särskilt stor. Dessutom tror jag faktiskt att Stoffe har än större potential. Det är åtminstone min känsla här och nu. Jag har haft fel förr, men känslan är sådan. Och jag tänker därför att det är otroligt viktigt att Hammarby hittar rutiner för att man säkrar och kikar i det egna skafferiet först. Och att det vi sen värvar ska vara kvalité som förhöjer.

Flera supportrar tyckte att provspelande Oscar Sorto såg väldigt lovande ut. Absolut, jag håller med, men där tycker jag till exempel att vår egen Jonathan Tamini Syberg i juniorlaget är precis lika bra. Hans enormt fina vår borde kanske i mina ögon ha premierats med att under sommarlovet få träna två veckor med A-laget men ”istället” kommer Sorto hit. Inget fel, och vad vet jag, det kanske inte ens tar ut varandra. Kanske är det AEG som vill ha ut något för sin del av ägandekakan. Att man vill låta sina spelare prova på spel i Europa. Och att vi där inte riktigt varken kan eller bör säga nej.

Även om Michael Andrew såg stundtals het ut i matchen han spelade för Assyriska mot oss så undrar jag om det är den vägen vi ska vandra. Ska vi satsa på en 19-åring som agenten lovordar och som ser het ut en match och hoppas att det är en vinstlott? Samtidigt är det kanske bara att inse att några finansiella och sportsliga muskler att värva hög kvalité direkt inte är något vi har i nuläget.

Kanske blir det då än viktigare att vi ser till att kvalitetssäkra det vi gör i vår egen förening ordentligt. Att vi verkligen tar hand om den kompetens och talang som finns i den egna föreningen. Här tror jag vi har ett utvecklingsområde. Jag säger inte att det är dåligt som det är, men däremot känns det från mitt perspektiv som att det finns saker att utveckla. Att saker hela tiden kan bli bättre. Och att det är här sportsidan ska lägga stor kraft. Det ger kanske inte resultat här och nu, i sommarfönstret 2012, men för mig känns det enormt viktigt att vi verkligen satsar på det långsiktiga arbetet.