Det är 2012 nu

Så jävla illa. Hanssons uttalande om AIK-spelarna – och än värre hans och kollegors bortförklaringar och försvar. Men jag är tyvärr inte förvånad. Har vid flera tillfällen i fotbollssammanhang hört män i Hanssons ålder och även något yngre, uttala sig rasistiskt om svarta spelare. Jag vill inte ens skriva här vad jag hört, för jag mår illa när jag tänker på det.

Vid ett tillfälle var det en som jag respekterar som slängde ur sig något i mina ögon extremt rasistiskt, i mitt tycke än värre än det Hansson hävde ur sig, som är illa nog. Och det inför flera personer med mörk hy. Jag blev chockad och tänkte först att jag inte vågade säga något, men påminde mig själv om löftet att alltid sätta ner foten när jag hör något rasistiskt.

Jag konfronterade honom direkt, frågade vad fan han sa. Hur han kunde uttrycka sig så. Att det inte är okej.

– Äh, det är inte rasistiskt, det är bara ett uttryck. Vi i min generation säger så. De själva reagerar inte. De kan säga så om vita och det skulle jag också kunna göra, eller kalla kineser för gulingar.. bl a bl a bla bla bl a bla bla bla bla

Jag stod på mig och vi började diskutera högljutt. Några av de som var samlade runt omkring gjorde tummen upp mot mig, andra drog sig undan och några försökte medla. Vi nådde inte varandra den gången och det var lite spänt när vi sågs efter. Men jag fortsatte prata om sådant vi annars brukar prata om, mest fotboll i allmänhet.

En dag tog han upp det. Bad om ursäkt. Han hade tänkt. Sa att han inte skulle säga så mer. Att jag var modig som tjafsat emot.

Bra att Hansson hamnade i sändning. Så det blir diskussion. Reflektion.

Och kanske så småningom en ursäkt.