Hur mycket regn finns det egentligen?

Jag fick den frågan idag av en elev. Befogad en sån här dag. Satan vilket väder. Jag har skattat mig lycklig som har ett inomhusjobb. Stackars satar som tjänstgör utomhus sådana här dagar.

Idag har jag använt fotbollen som referens i konflikter. Hade en elev som fällde en riktigt klantig och taskig kommentar mot en annan i matsalen. Som jag hörde. Och förstås tog i. Efter en stunds diskuterande framkom att den andre inte var oskyldig, men inte heller i samma dignitet av kränkande tillmäle. Inte helt ovanligt med kids. Att man ger igen etter värre.

Det var först när vi översatte till fotbollen som förståelsen kom. Om att kunna stå emot provokation. Att inte ge igen och åka på det röda kortet och därmed sabba för sig själv. I fotboll också för hela laget. Hur vanligt det är att man vet vem som har kort stubin. Att man retar den, drar i tröjan, säger fula saker om dennes familj för att utnyttja det. Det är inte okej någonstans men ändå sker det bland idolerna. Hur värjer man sig och vad man kanske kan göra istället.

Att det förutom att träna på att aldrig säga taskiga saker så gäller det faktiskt att öva på att stå emot. Att i fotboll be domaren om hjälp att se. I skolans värld välja att be om vuxen- eller kamrathjälp istället för att ge igen.

Det var först när vi pratade om tempramentsfulla, lättprovocerade fotbollsstjärnor som poletten trillade ner. För det hade han ju sett med egna ögon på TV. Tjuvnypen, jiddret vid fasta situationer.

Tjugo minuter senare sökte den fotbollstokige eleven upp mig. Sa att ”Pernilla, jag fattar vad du menar. Det var ju jag som förlorade. Du har rätt. Jag måste bli bättre på att inte ge igen. Jag vill verkligen inte bli utvisad i en stor final”

(ja, vi hann prata om Zidane också)

Låter kanske en smula pretto, men jag ville mest bara säga att jag har idrotten och mitt idrottsintresse att tacka för sjukt mycket i mitt jobb.

Och jag tänker ofta att det är tur att det var fotbollen som blev min passion. Och inte matlagning eller fågelskådning.

Däremot undrar jag fortfarande hur jäkla mycket det egentligen kan regna. Någon som vet? För där hjälper inte fotbollspassionen mig ett dugg….