”Alléz! Alléz! Socialgrupp tre!”

Julhandeln är i full gång. Gator och butiker lever runt. Som vi alla. Letar efter de perfekta julklapparna. Det perfekta livet. Jag vill slå ett slag för en grönvit present, som berättar en fängslande livshistoria i en stark relation till Hammarbys klubbfärger. En bok för den som engagerar sig för livet och människorna däri. För medmänniskan. En present från hjärtat.

Robert Ljung, författare till ”Alléz! Alléz! Socialgrupp tre!”

Robban. Många vet vem du är, men om du skulle beskriva dig själv. Vem är du då?
Jag är en överlevare som trots min bistra livshistoria hittat lycka i livet. Jag bor i Stureby i södra Stockholm, nuvarande adress är 43 någonting… har faktiskt tappat räkningen. Jag är en envis person som aldrig ger upp. Tidsoptimist, och har förut varit väldigt dålig på att säga nej. Vill alltid vara delaktig och det är inte bara positivt. Jag är nygift och mycket lycklig över min situation.

Berätta om din bok. Vad handlar den om?
Min bok handlar om hur det fungerade i södra förorter under 70- och 80-talet. Rättare sagt hur det inte fungerade i miljonprogrammen. Min mor missbrukade tungt. Jag flyttades runt på fosterhem och barnhem. Alla tänkte på sig själva och inte på mig. Det sociala ”hyllade” nätet i Sverige och Stockholm upplevde jag från den värsta sidan.

Boken handlar också om hur Hammarby och alla människor runt Bajen gjorde mig till en respekterad medborgare då min familj inte fanns inte hemma, utan på läktarna!

Vad är Hammarby för dig?
Hammarby för mig var allt. Utan Hammarby i mitt liv i min ungdom så hade det gått käpprätt åt skogen. Hammarby är inte lika viktigt för mig idag, förr gjorde jag allt och lite till för Bajen. Nu har jag lugnat mig lite och försöker istället bidra i utvecklingen i både hockey och fotbollen.

Var föddes idén till boken?
Jag och Martin Naucler som fotar åt, och runt Bajen är goda vänner sedan minst 25 år tillbaka. Han visste hur jag haft det och vi hade länge pratat om att göra en bok om allt skit. Till slut blev det verklighet. Familjen Naucler är som en extrafamilj för mig!

Jag kan tänka mig att det var tufft att ta fram den här boken?
Boken var mycket jobbig att skriva. Den rev upp allt gammalt och tog lång tid att genomföra, ca 2.5 år. Under den tiden hade jag sjukt många mardrömmar och sömnproblem. Jag mådde stundtals riktigt, riktigt dåligt.

Vi hade upplägget att jag pratade och Billy Rimgard spelade in och skrev ner. Han har betytt otroligt mycket för mig, en fantastisk fin människa.

Märklig fråga kanske men, hur går man egentligen tillväga om man vill skriva en bok? Vem hjälpte dig att skriva?
Det finns många varianter att gå tillväga, men börja med att skriva ner. Fundera på upplägg och prata med någon som har erfarenhet. Förbered dig på omskrivning efter omskrivning. Kämpa!

Vem är din läsare, tror du?
Mina läsare kommer från alla samhällsklasser. Alla möjliga har läst boken och jag är väldigt tacksam för alla fina ord som sagts till mig i samband med att de läst boken. AIK-are, DIF-are och människor som inte ens gillar idrott har gillat den. Jag trodde det skulle bli en smal läsarkrets men det har blivit precis tvärt om, och det är jag stolt över!

Om man vill köpa din bok? Var, när, hur?
Boken köper man på adlibris och på bokhandeln i Högdalen. De har haft den på hyllan sedan den kom ut. Annars möter man upp mig på valfritt Bajenevenemang så brukar jag alltid ha en bok eller två med mig.

Berätta lite mer om vad du gör i Bajens namn i dag?
I hockeyn är jag evenemangs- och souverniransvarig. Ett tungt lass att dra, men det fungerar. I fotbollen är jag delaktig i arbetet runt den nya arenan tillsammans med Bajen Fans och Hammarby Fotboll. Jag fungerar lite som en länk mellan klubben och fansen.

Dessutom håller jag i spontanfotbollsevenemang, där vi är i uppstartsfasen. Jag och Carola Hedlund Kemi fixar fotbollsaktiviteter för ungdomar.

Sitter i valberedningen för Bajen Fans gör jag ju också!

Eftersom det råder juletider – vem skickar du julhälsningar till?
Jag vill skicka en julhälsning till alla människor som gör skillnad. De som hjälper dem som har det svårt! Vi som har det bra måste bli bättre på att ge. Givetvis vill jag också skicka stora kramar till alla fantastiska vänner jag och min fru har. Ni är bäst!

Tack Robban, glad att du delar med dig. Starkt, och ödmjukt. Ses på barrikaderna.

20121210-113450.jpg

20121210-113708.jpg