Nivå Katrin Zytomierska

Lagom till nyår startades ett drev på Twitter. Om Rami Shaaban. Om det fantastiska i att vi vid årsskiftet äntligen ska slippa betala hans lön. Drevet närdes under bland annat epitetet ”ramicountdown” och grundade sig i diverse känslor gentemot personen i fråga. Arga, upprörda känslor såklart. Vilket jag i sig inte säger något om. Helt klart har vi inte haft nytta av Rami, och han har kostat oss onödiga pengar. Och, vi har rätt att tycka och tänka om vem vi vill, när vi vill. Demokrati.

Men hat i all sin prakt, är osmakligt och visar för mig inte på annat än inkompetens, och är inget jag anser bör ta mer utrymme i Bajen. Vi borde vara för smarta för det. Vi borde ställa oss över det. Eller, åtminstone fimpa hatet och rikta konstruktiv ilska mot rätt personer och i rätt forum. Vi borde rikta ilskan och ifrågasätta de/det som från ett grundläge utlöste ett alltför långvarigt problem med tillhörande kostnad för Hammarby Fotboll. Rami anställde knappast sig själv.

För, hat rör det sig om.

Jag kan inte tolka vissa av de kommentarer, ställda direkt till Ramis twitterkonto eller de glåpord som feedades ut, på något annat vis än att det rör sig om hat. Hat som man anser sig ha rätt att vräka ur sig utan eftertanke.

Vid hat går min gräns.

Det är ok att tycka och tänka. Att föra vettiga, sakliga diskussioner, förbannade diskussioner. Det är ok att driva med folk och att driva det långt. Men, det kommer aldrig att vara ok att konsekvent mobba och hetsa mot en person eller att vräka ur sig sina aggressioner på ett offentligt forum, tillgängligt för såväl medier som andra klubbar och nyfikna intressenter. Det är fegt. Och pinsamt.

Ungefär på samma nivå som Katrin Zytomierska.

Jag drar den självklara parallellen till mobbing och hets. Jag drar också en klar parallell till okunskap. Okunskap ur flera aspekter. Som i att man inte inser att kommentarer och glåpord i form av ”pajas”, ”hora”, ”idiot”, ”far åt helvete” samt vissa inslag av rasistiskt karaktär skadar Hammarbys redan rätt skamfilade rykte. Det ger medier och andra supporterföreningar kött på benen i deras hånande av oss, och spär på många av de fördomar som medier skapat under årens lopp. Det befäster att vi är korkade då vi agerar på känsla och inte innehar ett konsekvenstänkande. Att vi inte är mogna nog att hålla en högre nivå på diskussioner i våra led.

Nej, fy fan. Besviken. Vill inte förknippas med drev mot enskilda personer. Det är för lågt.