31 #dagarkvar

Grattis Hammarbaj!

I dag fyller du 116 år. Gillar att  du inledde festfirandet redan i går kväll då Bajen Fans Ishockey fick mosa ut Haninge efter en inte så, till en början, inspirerande match. Utspelade från början, Haninge går i ledning med 0-2 på studs. I alla fall, att vända 0-2 till 5-4 (där Chang står för sista målet) är inget annat än, Bajen. Vi toppar nu kvalserien med 6 poäng. 6 poäng av 6 möjliga. På söndag möter vi Värmdö kl 16 som nästa steg i tåget mot division 1. Ser fram emot en kaosmatch med krigare på både läktare och is.

AV SUPPORTRAR – FÖR SUPPORTRAR!

10 april 1889 bildades Hammarby Roddförening på Södermalm. Roddtävlingar som anordnades på Hammarby Sjö ligger som bakgrund för namnet. Vad gäller meningsskiljaktigheterna gällande huruvida Hammarby Rodd var en del av Hammarby eller inte, lämnar jag åt er själva. Jag anser absolut att rodden ligger till grund för hela Hammarbys sfär. Rodden gick ju ihop med IF-föreningen senare. 1896 hölls tävlingar i diverse idrotter, som därmed breddade och ledde till en ombildning av Hammarby Roddklubb till Hammarby Idrottsförening.

7 mars 1897 fördes första protokollet över Hammarby Idrottsförenings första möte.

I protokollet kan man läsa att styrelsen fick som uppdrag att köpa: 2 kastspjut, 1 diskus samt 2 stötkulor. Dessutom skulle medlemmen B. Persson ordna en hoppställning ”för billigt pris”. Beslut fattades även om vilka dräkter Hammarbys idrottare skulle bära:

”Idrottsdräkten bestämdes att vara: Mössan, hvit med en femuddig grön stjerna på kullen. Tröjan, hvit, halflånga ärmar med märke H. I. F. på bröstet. Byxor, hvita, längden efter behag. Strumpor svarta, blåa Smertingsskor.”

31 dagar kvar och för mig finns en andemening denna dag: Grattis, Hammarby IF. Du är mitt liv, den jag mest älskar. Den jag väljer i med- och motgång. Den jag förlitar mig på mer än något annat.

Hammarby IF för evigt.

protokollhif_skiss

Bild härifrån