30 #dagarkvar

30 #dagarkvar

När jag var 20 hade jag precis flyttat hemifrån, till en etta i Hökarängen. Livet var kaos. Inte bara dåligt kaos eller jo, ganska mycket dåligt var det. Jag hade ingen aning om vart jag var på väg, bara tusen drömmar. Jag gick fotoutbildning, jobbade en del på dagis och var politiskt engagerad. Hade inga pengar och festade alldeles för mycket. Levde i nuet.

Men drömmar och projekt hade jag massor av. Lite för många kanske. Men det var dem som höll mig uppe och tog mig framåt.

På min 20-årsdag kom syrran till Hökarängen och hämtade mig med bil för att ge mig en överraskning. Hon tog mig till en häxa i Huddinge. En sådan som ställer horoskop och lägger tarotkort. Utan att veta annat än mitt personnummer hade hon räknat fram mitt horoskop, hur planeterna stod när jag föddes.

Hon berättade om mig och mitt liv.

”Du har ett projekt i varje byrålåda. Det år då du fyller 30 kommer du att dra ut rätt låda. Och det kommer att handla om information, att sprida information om något du tror på. Du kommer känna direkt att det är rätt”.

Och så sa hon ”det kommer att bli många och långa resor för dig.. både i livet men också i världen”

Jag tänkte mycket på det där sista när jag tiden efter ibland fick panta burkar för att köpa mat, att jag undrade hur de där resorna skulle bli möjliga.

Så gick 10 ganska ofokuserade men roliga år. Jag bestämde mig för att bli fotograf, skådespelare, poet, flytta till en husbåt i Amsterdam, göra smycken och sälja på festivaler runt om i Europa, bli kriminolog, psykolog, journalist, politiker, skita i allt, jobba med barn och så vidare och så vidare.

Sen kom året då jag fyllde 30. 2001.

Ett dramatiskt år. För mig och i världen.

Göteborgskravallerna, Hammarbys SM-guld, flygplanen i world trade center.

Och min första resa till Palestina.

Det var då jag drog ut rätt låda och fokuserade. När jag stod öga mot öga med allt det som jag kämpade mot; orättvisan, rasismen och förtrycket. Då förstod jag vad jag skulle göra och kort där efter blev jag informationsansvarig för Palestinagrupperna. Och många och långa resor har det blivit sedan dess.

Det var året jag fyllde 30 som pusselbitarna började falla på plats. Guldåret.

Med det inte sagt att jag inte har drömmar och projekt kvar att förverkliga. Men som vi så brutalt blivit påminda om senaste tiden, så är livet skört. Fortsätter därför att leva i nuet, men något mer fokuserat än när jag var 20.

Min 30-årsdag