Vi försvarar Bajenland bättre än ni kampanjar

En helg rann just förbi. En grönvit sådan. Fylld av kärlek, Bajen, förhoppning och försvar.

Jag och Gustav Gelin (styrelseledamot i SFSU) tog tåget i fredags, mot Malmö för en workshop/konferens med Svenska Fotbollssupporterunionen. Där var supportrar från klubbar runtom i Sverige och även representanter från Unsere Kurve i Hamburg och Cork City, Irland. Vi lyssnade på föreläsningar, gruppdiskuterade framförallt 51%-frågan där vi alla innerligt hoppas på bevarandet av regeln på RF-nivå och inte utlyft till specialistförbunden. Vi diskuterade vikten av medlemsdemokrati och medlemsägarskap av våra föreningar. Vi lyssnade på Antonia Haegemann och Ben Shave från Supporters Direct Europe i England.

Att prata supporterskap generellt, över landsgränser, är nytt för mig. Att dela, lyssna, lära. Att bredda perspektiv.

Efter dagen var jag fylld av stolthet, funderingar och samtidigt en gnagande oro. Stolthet över att tillhöra en väldigt stor grupp engagerade föreningsmänniskor där demokrati är ledordet. Stolthet över att tillhöra Bajen Fans. Stolthet över att få ta del av så mycket erfarenhet och kompetens vad gäller supporterskapsfrågor. Stolthet i att Malmö FF dagen innan vår konferens röstade igenom bevarandet av 51%. Funderingar, i form av att ju mer kunskap jag förkovrar sig, desto mer inser jag att jag vill lära mig. Och tusen andra funderingar. Oro över att klubbar som t ex Norrköping inte ser vikten av att behålla 51%-regeln utan är så fega att de säger sig vilja vara neutrala. Neutrala? I en fråga som kan mynna ut i utförsäljandet av den egna klubben. Oro över att informationen om hur en ändring av regeln faktiskt skulle kunna sänka klubbars varande inte når ut tillräckligt till supportrar överlag.

Med funderingarna och en kommande SM-final i bandy tog jag tåget tillbaka, hem till Gullmarsplan.

Söndag. Inleddes på Grimsta med ett halvdant Hammarby spelandes. Förfrös fötterna men fick sol i ögonen. Allt för gott och ont med sig. Nästa anhalt efter bollen blev Värmdö. FÖR ATT SE BAJENFANS ISHOCKEYFÖRENING ÄGA. I mina ögon kan denna förening vara det mest magiska någonsin. Den resa som det supporterinitierade BFIF gör, är inget annat än spektakulär. Vi har plockat 9 poäng på 3 mather och seglar därmed mot division 1. En förening skapad av supportrar, för supportrar. Stor eloge till ordförande Richard Slätt och hans iskrigare.

Sen då? Då man borde gått och lagt sig för att hjärnan var trasig och ögonen röda. Då samlades vi ett större gäng inne på Söder för att vandra runt söders gator. Gnaget hade utannonserat en form av kampanj med banderolluppsättningar lite varstans, och inget annat än ett försvar av Bajenland kändes aktuellt. Ett par timmar drog vi runt. Årsta IP, Globen, Söderstadion, Södermalm, Nacka.

Konstaterandet i efterhand: vi försvarar Bajenland bättre än de kampanjar.

Tack alla inblandade för en bra helg. Nu längtar jag efter det märkliga barnet. 8 timmar kvar.

läktare jag gustav gubb bord bf 20130310-181436.jpg 20130310-131448.jpg