4 #dagarkvar

DET IDEELLA ARBETET

Just nu handlar det mesta om Ljungskile borta på söndag.

SÄSONGSPREMIÄR!

Sedan jag blev invald i Bajen Fans styrelse har mitt liv till största delen handlat om Bajen. Förutom mitt vanliga jobb och att ta hand om det märkliga barnet, har allt kretsat kring Bajen och Bajen Fans. Jag kan ärligt erkänna att jag inte var helt förberedd på mängden arbete. För många år sedan satt jag i Bajen Fans styrelse, men vid det tillfället var BF dels inte så stort som det är i dag, dels var jag inte vice ordförande som i sig inrymmer att större helhetsperspektiv.

Att förklara för människor vad det innebär att arbeta ideellt är inte helt enkelt. Jag försökte häromdagen och berättade ungefär följande.

Jag har hittills:
– Drivit på en presentation till hemsidan gällande våra styrelsemedlemmar. Bild och text.
– Tillsammans med styrelsen tagit fram en handlingsplan med tillhörande fokus för 2013.
– Haft separata möten med ordföranden och de enskilda styrelsemedlemmarna (främst de nya) för att ge dem en möjlighet att kunna börja arbeta mer självgående och självklart.
– Varje dag lobbat ut information i våra forum, t ex Twitter, Facebooksida, hemsida, lokalgruppsforum.
– Redigerat felaktig information – uppdateringar.
– Jagat information från tidigare styrelsemedlemmar.
– Bussvärdat.
– Svara på frågor som: var köper jag biljetter till den och den matchen? Hur hittar jag mitt medlemsnummer? Vilket är mitt medlemsnummer? Syns min bussbokning? Får jag köpa 4 biljetter om jag har medlemskap i både BF och Hammarby Fotboll? Finns det barnpriser på bussar? Har ni en fråga till upptaktsträffen i Örebro? Om man uppdaterar sitt medlemskap i BF – behåller man då sitt gamla medlemsnr? Har ni hittat nytt bussbolag?
– Tagit emot, och utvärderat flera olika medlemsförslag till kampanjer, aktiviteter, actions. Tack för härligt engagemang!
– Haft möten angående marshen, styrelsemöten och några övriga möten.
– Representerat BF, och delta i SFSU:s workshop i Malmö.
– Feedbackat, feedbackat, feedbackat och varit allmänt jobbig i alla styrelsefrågor.
– Hållt mig uppdaterad vad som händer i alla Bajens sektioner och olika forum.
– Bemött kritik och ros i olika forum.
– Deltagit i städa bajenland.
– Gått på matcher och ibland status- och resultattwittrat därifrån.

Och mycket mer.

Mitt liv är Hammarby, och för mig är det här livet. Att ha förmånen att få vara inne i det här grönvita navet, och möjligheten att påverka utifrån medlemmars önskemål och förväntningar. Det är tungt, men mer roligt än tungt. Det är energi och kraft, och samtidigt en kniv mot strupen. Vi har tuffa uppgifter att ro iland och tuffa utmaningar att ta tag i. Ett ansvar, gentemot Bajen Fans medlemmar och egentligen hela bajenland. Att leverera kvalitet. Ett omtumlande ansvar.

Föreningsarbete och medlemsdemokrati, i grönvit tappning. Unikt och skört, och samtidigt ibland hårt och pressat. Men det hårda, för mig, vittnar bara om det engagemang som jag alltid sett som unikt för Bajensläktet. Vi har ett engagemang som inte liknar något annat. Vi har ett utopiantal av kreativa, kompetenta, stolta och engagerade människor i våra led. Det gör ett ideellt arbete värt tusen gånger om.

Det är vi, som är, Hammarby.

Vi håller just på att boka upp nionde bussen som lämnar Gullmars busstorg kl 8.30 på söndag (samling kl 8). Att få iväg nio bussar till en superettanmatch är precis det jag nämner ovan. Engagemang. Driv. Stolthet. Tillhörighet. Kärlek. Tro. Hopp. Identitet. Inte att förglömma alla de bussar som rullar från andra delar av landet.

Stort.

handbollFoto: Peter Jonsson, Bajen Fans