Kexkollen: Carlos Banda inför matchen

carlos

Foto: Anna Wester, Cypern 2013

Vår plan är att ha koll i år. Koll på klubben, på supportrarna, på läget och koll på livet. Alla vi tre kommer vid jämna och ojämna tillfällen att göra små nedslag i bajenvimlet under vinjetten kexkollen.

Först ut i denna koll är vår assisterande tränare Carlos Banda. Det är fredag och dagen innan årets första match på stockholmsmark. Hur är då känslan så här mindre ett dygn innan match.

– Det är roligt med match, såklart! Carlos sitter i bilen på väg hem efter en dag på jobbet när jag får tag på honom. Matchtruppen är uttagen och presenterad på officiella hemsidan. Supportrarna gör upp planer för morgondagen. Det känns som att många tänker ta vägen till Stadshagen klockan 14.00 när Gefle IF står för motståndet.

– Det här är del två av försäsongen som inleds nu med matchandet. Det har vi sett fram emot allihopa. Det är matcherna man lever för. I den första delen av säsongen har mycket handlat om att bygga lag, lära känna varandra och fysisk uppbyggnad. Vi har lagt mycket tid på att sätta vår spelidé både i teorin och praktiken. Men det är ju först när det finns motståndare på andra sidan som man verkligen ser tendenser och hur spelet ser ut.

Vi pratar lite om hur han upplevt försäsongen. Carlos berättar att det känns bra. Att alla nyförvärven är fokuserade och beredda att jobba hårt. Att det känns homogent och entusiastiskt. Att det finns stor energi.  Det får mig att plötsligt reflektera över vilket språk man nu genomför träningarna på?

– Svenska, men det är klart att vi ledare tolkar till de spelarna som behöver. Det är framförallt Timisiela och Rennie som kan behöva det ibland. Men det är bra, för nu har de spelare som behöver börjat att läsa svenska på SFI. Det känns jättebra.

– I matchen i morgon blir det förändringar i startelvan sen senaste matchen mot Öster. Nu ska spelare som inte fick chansen då få visa upp sig. Vi har också tittat igenom den matchen och pratat om och övat på saker vi såg där. Vi vill se att spelet tar ytterliggare kliv från där vi var senast.

– De allra flesta spelare finns tillgängliga. Det är några småskavanker i truppen där Nicklas Lindqvist och Thomas Guldborg vilar helt i morgon.

Vårt norska nyförvärv Lars Medonca Fuhre åkte på en rejäl smäll i mötet mot Öster och många befarade att skadan skulle kunna vara allvarlig men i veckan kom ett glädjande besked att han förmodligen kommer att vara i full träning när laget åker till Cypern.

Jag avslutar med att gnälla lite på Carlos att de bara tränar på veckodagarna vilket omöjliggör det för mig att hinna titta. Carlos lugnar mig och säger att så fort serien drar igång lär det bli träningar på helger igen. Jag fattar ju förstås vad det beror på men gnället kommer av att jag verkligen har saknat försäsongsträningarna.

– Hoppas att det kommer många till Stadshagen i morgon, avslutar Carlos.

Kexen kommer åtminstone vara ordentligt representerade. Tack för att du tog dig tid Carlos!