En stor dag

image

Vet ni hur det känns att vara riktigt stolt och imponerad?

Jag har varit med om något stort idag. Något som översteg mina högt ställda förväntningar med råge.

På jullovet låg jag i en solstol på Kanarieöarna och blev inspirerad.  Ett par lärare och en årskurs femma på Årstaskolan hade genomfört ett retorikprojekt de döpt till #talasomTED.

TED-tal är något som fascinerat mig länge.  Jag uppskattar generositeten, bredden och kunnandet. Fördriver gärna min tid med att titta på ted.com

Nu hade de här lärarna låtit sina elever skriva egna tal och därefter låtit eleverna fått stå på scen i Folkets hus och hålla sitt tal inför publik. Dessutom bjöd de på en generös hemsida där de delade med sig i efterhand av både tal och planering. (www.talasomted.se)
Jag är evigt tacksam för deras inspiration.

Jag undervisar i två stycken sexor och gick igång ordentligt på det här. Barnen tände också. Så vi skrev. Och skrev. Gjorde ändringar och övade. Övade, övade och övade.

Idag var dagen D. Vi har inget Folkets Hus men väl en välutrustad musiksal. Mikrofon, scen och belysning. Nervositet, förväntningar,  pirr och pepp. Luften liksom darrade.

Vi fick höra tal om vänskap och om sorg. Om en syster med funktionshinder och om kärleken till en hund.  En resa till Dubai och ett tal om känslan av att ha scenskräck. Där fanns tal om fotboll och försvunna pass. Om en fisk som smet och om hemlöshet.

50 elever framförde sina tal idag. De flesta tal var nästan fyra minuter. Gemensamt för alla var att de handlade om något de själva har upplevt.

Jag är så vansinnigt stolt. Mina elever var briljanta. De golvade mig och mina kollegor.  Jag grät och skrattade. Jag inspirerades och imponerades. 

Vi har videofilmat allt och de elever och vårdnadshavare som godkänner kommer att få sina tal publicerade.

Jag har nu parkerat mig i soffan fylld med en känsla av att ha fått uppleva den största dagen i mitt yrkesliv. Tyvärr mäts inte sådana här saker i PISA-undersökningen. Det är synd.

Idag skapades minnen för livet. Både hos mig, mina kollegor och garanterat hos eleverna själva.

Att få möta en blick från en tolvåring som efter genomfört tal skiner upp och utbrister:
–  Idag är jag stolt Pernilla. 
Den känslan mina vänner, den känslan överträffar det mesta.

Jag vet hur det känns.