2 dagar kvar: ”Södermalm är fantastiskt!”

Timisiela
Foto: Anna Wester

Solen skiner från en klarblå himmel. Lördag förmiddag och med sköna steg strosar jag nerför den lilla backen ner mot Årsta IP. Jag har gjort min sämsta försäsong på 10 år. Har sett otroligt få träningar och dessutom missat ett par av träningsmatcherna.

Därför kändes det extra skönt med en öppen lördagsträning, två dagar före match.

Det är bara två dagar kvar till dess att vi står där på Jallavallen och vrålar igång säsongen. Jag tog chansen att efter träningen prata några ord med vår nummer två. Vår holländske högerback Michael Timisiela, som inte bara har nummer två utan även gör sin andra säsong i grönvitt.

Hur känns det nu med så få dagar kvar till premiären?
– Det känns bra! Jag tycker att försäsongen har varit riktigt bra. Vi har spelat bra i flera av matcherna, vi har en bra trupp där jag tycker att stämningen känns kanon.  Jag tycker att vi står väl rustade inför säsongsstarten. Det känns också väldigt bra att vi äntligen är där. Jag längtar efter att serien ska starta.

Ditt andra år i klubben nu, trivs du i Stockholm?
– Oh ja, Södermalm är fantastiskt. Jag flyttade i vintras från Gubbängen in till Södermalm och jag måste säga att jag älskar söder. Det passar mig riktigt bra. Jag tycker det är riktigt vackert nere vid vattnet och att bara strosa runt.

Flera av våra utländska spelare har tidigare reflekterat kring fika-kulturen som råder i Sverige. Har dina lagkamrater lärt dig att fika?
– Haha, skrattar Michael. Fika är trevligt. Jag fikar nog nästan varje dag. Jag gillar det!

Har du några favoritplatser i Stockholm?
– Arenan! Jag älskar verkligen att få spela inför Hammarbys publik. Jag ser mycket fram emot hemmapremiären.

Ni har ett nytt Årsta IP också?
– Ja, det är skönt att det är klart här nere. Det är bra att kunna stanna kvar efteråt som idag, träna lite extra och nöta inlägg. Jag måste erkänna att jag var skeptisk till konstgräset först men nu har jag vant mig. Det gick mycket fortare än jag trott. Nu är det nästan så att jag får ställa om mig för att spela på riktigt gräs.

Under intervjun hackar jag mig fram på min engelska. Jag finner inte riktigt ordet för just konstgräs och ber lite om ursäkt. Michael säger att hans engelska inte heller är perfekt. När vi ändå pratar språk så frågar jag hur det går med hans svenska.

– Jag har börjat på SFI-kurs två gånger i veckan nu. Det är jag och Rennie som går. Det är bra. Jag vill verkligen lära mig svenska. Som holländare är det ju likheter i det skrivna språket, jag har lättare att förstå t.ex. delar av tidningar och så än att prata själv. Men jag övar mycket, försöker läsa böcker och översätter nyheter och så för att lära mig mer. Jag försöker också att prata och skriva själv, till exempel så försöker jag att skriva mina sms på svenska till mina svenska vänner.

Så nästa intervju kör vi på svenska då?
– Haha, ja det gör vi.

Stort lycka till på måndag!
– Tack!