Lyft goda exempel

image

Svensk skola är katastrof. Usla resultat. Elever som inte kan någonting

Så lyder rubrikerna dag ut och dag in. Det har till och med blivit så att folk numera säger ”beklagar” när de hör att jag är lärare. Jag blir oerhört provocerad. Jag älskar nämligen mitt jobb. Jag ser dessutom dagligen prov på hur fantastiskt bra det kan fungera.

Jag ser hur barn växer, utvecklas, tar ansvar och utbildas. Hur engagerad, kompetenta, ambitiösa och briljanta kollegor dagligen möter dessa barn och föräldrar med målet att göra allt så bra som möjligt med alldeles för små resurser.

Men lyfter man det? Icke. De goda exemplen lyser med sin frånvaro i riksmedia. Istället målar ansvariga politiker bilden så svart som möjligt. Lösningen just nu heter tydligen betyg. Så tidigt som möjligt. Skitsnack. Både aktuell forskning och tusentals lärare visar och vet att så inte är fallet. Ändå får de ansvariga fortsätta.

Det här gäller inte bara skolan

Idag sa tydligen en annan partiledare i Radiosporten att hon visste mängder av barnfamiljer som inte törs gå på fotboll på grund av allt stök.

Det här provocerar mig precis lika mycket. Att Annie Lööf uttalar sig på ett schablonartat sätt om något hon absolut inte har koll på.

Nej, jag förnekar inte de bekymmer som finns även här. Tro inte att jag tycker att svensk skola och fotbollsvärlden är problemfria. Absolut inte. Men när ska någon med makt säga som det är? Att fotbollen istället förtjänar beröm. En sjuhelvetes massa beröm.

För jag ser supporterkulturen som ett av få riktigt lyckade exempel på integration. Här möts människor med gemensamt intresse. Här spelar det ingen roll om du har en akademikerexamen eller om du är 15 år och skoltrött. Det spelar ingen roll vad din postadress avslöjar, eller vad ditt skattebesked påstår att du tjänar.

Här har jag mött vänner som jag garanterat aldrig skaffat mig i mitt vanliga, normativa liv. Där jag knallar på i samma, rätt inskränkta mönster. Där jag faktiskt hade varit rätt relationsfattig om det inte vore för fotbollen.

När ska någon rikspolitiker prata om det här? Ta sig tiden att verkligen lyfta fotbollen som det goda exempel det faktiskt är. Ge alla storstadsklubbarna en klapp på axeln med beröm för jobbet de gör för samhället i stort istället för populistiska uttalanden i valtider, eller tandlösa lagförslag som bara försvårar och kostar klubbarna pengar.

Det är liksom inte konstigt att politikerföraktet växer.

Jag drömmer om ett Sverige där vi lyfter goda exempel. Att vi istället pratar mer om det som fungerar och lär oss av det. Gör mindre av sånt som bevisligen inte fungerar och ägnar tiden åt det som får folk att må och prestera bättre.

Ska det verkligen vara så svårt?