Bakom Slas

Ibland kommer det över en, som ett slag i magen. Saknaden av Söderstadion. Platsen i våra hjärtan, där vi alla hunnit skapa minnen och historier. Jag minns faktiskt mitt första besök, sent 70-tal. Det var stort. Eftersom jag har en fyra år äldre storasyster, var det något jag väntade på, min tur. Och som för alla andra var det en kärlek som bestod. Och består.

Sista åren satt/stod jag för det mesta på den lilla västra läktaren tillsammans med syster och hennes barn. Först kändes det konstigt och ovant att se matcherna från kortsidan, men vi kom att älska det. Så vi blev kvar även när barnen blev äldre.

Jag vet inte exakt när det hände, när förändringen kom, känslan på den nya arenan att detta är ett nytt hem. En ny plats att skapa minnen och historier. Tillsammans. Klumpen i magen försvann.  Nästan från en dag till en annan. Det var i alla fall efter ett par schyssta tifon och bränningar och en del framgång spelade roll. Och att jag hittade min plats. Med familj, vänner och bekanta. Bakom Slas. Med Kollektivet.

Efter några matcher på långsidan via kurvan, hamnade jag på kortsidan. Och jag älskar det.

Jag har inte lagt mig i diskussionen om kortsida eller långsida som platsen för en enad klack. Jag har väl känt lite grann att jag anpassar mig efter hur det blir, och ställer mig där jag trivs.

Men derbyt mot djurgården gav en av de grymmaste läktarupplevelserna jag varit med om. Jag blir fortfarande yr när jag tänker på det.  Det var jävligt häftigt att fylla hela kortsidan, uppe och nere. Tänk sedan detta med resten av arenan fylld av oss, som sjunger och skriker.

I veckan gick de aktiva och organiserade grupperna ut med en kommuniké att de kommer att ge detta en chans. Jag tycker att det känns väldigt spännande och tror på det här. Det ligger många diskussioner bakom detta beslut, att ”ett enat Bajen är ett överlägset Bajen.” Och jag tror inte att långsidorna kommer att tystna för detta, det känns som ett orimligt scenario.

Nu kör vi!

”Ett enat Bajen är ett överlägset Bajen

Efter det senaste derbyt kan vi i de organiserade och aktiva grupperna konstatera att förutsättningarna för en växande Bajenklack finns på Nya Söderstadions norra kortsida. Det var ett väntat resultat och lika väntat var den efterföljande debatten.

Oavsett vad vi tycker om kortsidans eller långsidans vara eller icke vara måste vi vara tydliga med vad vi vill skapa för klackläktare för framtiden. Vårt mål är klart: Ett rungande verbalt stöd till vårt lag. Därför vill vi samla motorn i stödet på hemmaplan. Den motorn är klacken.

Till Örebro hemma, då den nuvarande VIP-sektionen förväntas vara färdigombyggd, vill vi därför härmed utlysa en nystart för Bajenklacken. Samtliga undertecknade grupper kommer då stå på den nedre kortsidan. Till nästa säsong är vår ambition att några av oss står på övre.

Vi är övertygade om att vi kan bli ännu bättre. Derbyt var bara början! Så – för Bajenklackens fortsatta utveckling – samlas vi den 13:e september tillsammans på kortsidan. För ett massivt stöd till Hammarby. 

Välkommen du, gammal som medelålders som ung, att komma och sjunga med oss!

Ultra Boys
Hammarby Ultras
E1 Ultras
Hammarbykollektivet
Söder Bröder
Trumgruppen”