Välkommen vinter

Nu är den här, kylan. Som jag älskar så.

Jag älskar när det biter i kinderna efter knappt tre steg utanför ytterdörren. Jag älskar när marken blir frostig och gnistrande vit. Jag älskar synen av de kala träden. Som att de vågar visa sig i all sin enkla nakenhet. Jag älskar lagren av kläder som håller min kropp varm. Jag älskar känslan av liv. Det går inte att undgå sin egen mänsklighet, sin egen kropps verklighet, sina händers sjävklara förflyttning ner i varma jackfickor. Allt är extra påtagligt.

Mest av allt älskar jag energin som kommer ur kylan. Jag tänker bättre, reflekterar mer, ser saker mer klart. Jag fattar bättre beslut.

Jag brinner för hösten också, nästan lika mycket som vinter, men på ett annat sätt. Med hösten kommer lugnet. All stress efter kladdiga svettiga sommardagar ersätts av en stor kroppsligt pust. Ett andrum.

Men kylan. Den får mig aktiv. Den får mig att jobba. Den får mig att plöja två böcker på en dag, städa hemmet med en handvändning, rensa inboxen med frenesi, röja vindsförrådet med SödraSidan i lurarna och en iver större än mig själv.

Kylan får mig handla mycket kraftfullare. I dag har jag fattat bra beslut. Beslut som jag gått och dragit på under hösten, men som krävde kyla för handling.

Välkommen vinter.

IMG_1319