Lucka 3: Sandra Gaye, vice ordförande Bajen Fans

Hej Sandra!
Du är vice ordförande i Bajen Fans, det vill säga en väldigt viktig kugge i navet i Nordens största och bästa supporterförening. Hur går det för dig?
– Det går bra, tycker jag. Jag känner att vi i styrelsen vet var vi har varandra och hur vi ska jobba tillsammans, samtidigt som vi har riktiga hjältar i våra utskott som hjälper oss i vårt arbete.

sandra

Vad är egentligen det svåraste i ditt uppdrag? Vad är det roligaste?
– Att ta beslut och samtidigt försöka göra alla föreningens medlemmar nöjda är svårast. Bajen Fans medlemmar är ju inte en homogen grupp där alla har samma värderingar och tankesätt, vi företräder personer i alla åldrar med vitt skilda syn på saker, vilket vi alltid måste ha i åtanke.

Det roligaste är de gångerna när man slitit riktigt hårt med något – det kan vara allt från att försöka fylla någon arena till att bedriva opinion och få till en ombyggnation – och det lyckas. Den känslan är fantastisk, när allt är klart och man andas ut.

Vilken tycker du är den viktigaste supporterfrågan för svenska supportrar, och varför?
– Att vi fortsatt bevarar 51%-regeln tycker jag är otroligt viktigt. Där får vi aldrig vika ner oss ett tum när den frågan kommer på tapeten. Den dagen medlemmarna inte längre äger majoriteten av sin förening kan de inte heller påverka den i andra frågor.

Och för dig personligen, vilken supporterfråga ligger dig närmst hjärtat?
– Utöver 51%-regeln, så måste jag säga bevarandet av ståplats. Vi har i år sett att polisen gått in och reducerat antalet ståplatser, och det är ingenting jag lättvindigt kan acceptera. Gör man det så blir det standard, vilket i sin tur på långsikt skulle kunna innebära helt borttagen eller kraftigt reducerad ståplats, någonting som skulle vara katastrofalt för den levande läktarkulturen.

Av egen erfarenhet så vet jag att ditt uppdrag tar sjuhelvetes jäkla massa tid. Får du sova något? Vad är det som tar mest tid?
– Bajen Fans tar upp en stor del av ens vakna tid, men lite sömn hinns med. Jag har dock svårt att säga någon specifik sak som tar mest tid.

Du har varit engagerad ideellt i flera uppdrag inom Hammarby, t ex Supportrarnas Matchprogram. Vad är det som är drivkraften bakom ditt ideella engagemang?
– Bajen är drivkraften. Älskar man någonting eller någon vill man ge någonting tillbaka, och det har jag försökt göra genom ideella arbeten. Dessutom har jag fantastiskt kul under tiden.

Berätta om året i Bajen Fans. Hur har det varit?
– Det har överlag varit ett bra år där vi har fört mycket dialog med olika sektioner för att samarbeta kring saker, något som flera gånger fallit väl ut. Vi har så klart stött på en del hinder och motgångar under året, men jag tycker att vi har lyckats tackla dem bra.

En het potatis även i år har ju varit kort- versus långsida. Hur har BF:s resonemang och tankar gått kring detta?
– Bajen Fans hamnar ju lite mitt i i sådana frågor där båda sidorna är många och åsikterna är starka. Vi måste alltid ha i åtanke att vi som förening företräder båda sidorna, och har därför valt att stå neutrala i frågan. Vi har deltagit vid möten dår frågan lyfts, mest för att lyssna in hur tongångarna går men också för att försöka få folk att se frågan ur olika perspektiv.

BF:s flagg-grupp får alldeles för lite credd. Kan du berätta lite om den?
– Ja, vi har nog inte uppmärksammat dem nog. Bajen Fans flagg-grupp är ett gäng killar (men tjejer är också välkomna!) som gör att BFs närvaro på läktaren syns. De målar flaggor och banderoller och ser till att dessa används. Ett grymt gäng!

Hur sjutton lyckades du med konststycker ”Perfect season”, dvs check på alla hemma- och bortamatcher i herrfotbollen i år?
– Jag har turen att ha ett jobb med snälla kollegor som kan vara flexibla och byta pass med mig. Det blir en del pusslande i och med att jag aldrig tar ut en sammanhängande ledighet utan bara enstaka dagar, men vi har lyckats få ihop det.

sandra_och c

Vilken bortaresa har satt sig extra mycket i ditt minne och varför?
– Jag måste säga Åtvidaberg borta. Jag såg fem minuter av matchen, ett av tre Bajenmål. Men, det var det runtomkring som gjorde resan.

Jag hängde bakom läktaren, spelade fotboll och lekte med Shreken, som många andra även gjorde.

I dagarna hade en debatt om supportrar blossat upp i media – förståsigpåare hävdade att kvinnor och barn inte vågade vistas på arenor på grund av rädsla för mörkklädda män. Men där var Cecilia, så självklar i den miljön. Bland ultras, julgranar och grabbar. Det var så fint att se och det etsade sig verkligen fast i minnet.

Vi måste prata om bandyn. Vi vet att du mer än gärna hänger på Zinken. Vad är din relation till bandyn?
– De är mina hjältar och de som jag följer mest utöver fotbollen. När jag var yngre var jag inte lika förtjust i bandyn, men har blivit på senare år. Jag tror att det bottnar sig i att vi under Superettanperioden hadee en hel del lag som inte visade någon vilja. När man då kom till Zinken och fick se den fantastiska kämparglöden spelarna i den sektionen uppvisat genom åren var det omöjligt att inte bli förälskad i sporten, som ju också är väldigt vacker när den spelas bra.

Vad kan vi göra för att dra ännu mer publik till bandyn?
– Jag har fått känslan att det är det faktum att det är bra drag på läktaren som gör att fotbollen utklassar alla andra sporter publikmässigt. Samtidigt har bandyn en väldigt genuin publik olik de andra sporternas. Nyckeln är väl att locka till sig båda delarna. Vi i Bajen Fans har tät kontakt med bandyn och samarbetar för att lyckas få fler till Zinken.

Kör du en ”Perfect Season” på bandyn också?
– Tyvärr inte, i bandyn blir det bara hemmamatcherna. Jag har inte möjligheten att stöka med schemat under hela vinterhalvåret också. Men det är någonting som absolut skulle vara kul att lyckas med i framtiden.

Hur går dina tankar inför nästa års styrelse i Bajen Fans? Vi hoppas att du kommer att fylla en minst lika viktig roll i den kommande styrelsen. Hur tänker du?
– Jag hoppas detsamma. Att sitta i Bajen Fans styrelse är fantastiskt roligt och jag hoppas på att även nästa år få vara med och föra den då 35-åriga föreningen framåt.

Vad vill du langa ut för uppmaning/hälsning till våra läsare?
– Slipp den där jobbiga Bajenabstinensen under vintern och kolla på någon eller några av våra vintersporter!

sandra_morfar

Man spar alltid det finaste till sist, i detta fall morfarn. Ingen som följer eller känner dig har undgått din kärlek till morfarn. Vem är han egentligen för dig, och hur ser er gemensamma Bajen-historik ut?
– Han är speciell och en av mina bästa vänner, det finns nog ingen som är så stolt över sakerna jag tar mig an som han. Vi började husera tillsammans på Söderstadion när jag var 6 år, och där satt vi sedan tillsammans i 13 år. Numer sitter han på östra och jag står på norra, men vi går på årsmöten, bilar till nån bandybortamatch ibland, dricker öl före match i tältet och ringer och har långa telefonsamtal om Bajen med varandra.