Lucka 15: 2015 med Österberg

Magnus Österberg

Magnus Österberg, tidigare tränare i Hammarby IF. Vilken var 2015-års överraskning ur hammarbysynpunkt?
– Årets överraskning är för mig samma som Årets spelare, det vill säga Birkir Mar Saevarsson. Han har visat en mycket hög högstanivå och var dessutom en av få som ”var bra” hela säsongen trots att laget tappade formen vid flera tillfällen.

Vad rankar du som säsongens bottennapp?
– Säsongens bottennapp blir väl just ovan nämnda formsvacka där mycket av det fina aggressiva försvarsspelet plötsligt försvann. Det kostade laget mycket och svårigheterna att starta och skapa eget anfallsspel från eget mål gjorde att man hamnade i trassliga lägen allt för ofta.

Hur låter din sportsliga sammanfattning av året som gått?– Knappt godkänt, nytt kontrakt var väl något slags minimum och det uppfyllde man. Efter den fina tidiga våren med en stark vinst i cupderbyt och en bra start på allsvenskan trodde man kanske att det skulle bli en säsong runt mitten, rent av övre halvan.

Vilka stora utvecklingsområden ser du för Hammarby som klubb?
– Min eviga käpphäst, att matcha fram egna unga spelare som kan bli fanbärare när nuvarande spelare med många år i klubben försvinner. Dessutom att de spelare man rekryterar in utifrån (för det måste göras) har en annan åldersstruktur. Tänk en 23-årig ”Birkir”, en sådan spelare skulle leda till att Hammarby inte enbart skulle behöva förlita sig på publiken som inkomstkälla utan även att platsen i ”näringskedjan” skulle ge affärer med stor vinst.

Tycker du som utomstående att Hammarby har den röda tråd som krävs för att få fram egna talanger till A-laget?
– Det är säkerligen så att det finns en tydlig röd tråd, som utomstående är det lite svårt att se men att man i akademin jobbar efter tydliga direktiv ser jag som självklart. Problemet är övergången till senior det är det som är det svåra.

Jag själv är ju klart skeptisk till U21-serien då förutsättningarna alltid varierar och spelare kommer dit med rätt dålig inställning stundtals. Vad har du för uppfattning om den nuvarande modellen med U21-serien i Sverige? Ser du några alternativa lösningar?
– U21 är vad det är, det kommer alltid att vara varierad kvalitet på de matcherna hur man än försöker. U21 är ett komplement för A-laget och ett sätt att ”väva in” de yngre som får spela med A-truppsspelare. Det alternativ som finns är ju att låna ut spelare till lämplig nivå och att ändå använda dessa i U21. För unga spelare i utveckling är det inga fel att spela två matcher i veckan, tvärtom. Ett slags farmarlagsverksamhet där man kan behandla individer efter form och i vilken fas de befinner sig i.

Vad tycker du blir viktigt för Bajen nu under uppehållet? Vad tycker du vi behöver förstärka med för spelartyper?
– Utan att veta hur diskussionerna går, till startelvan: En forward, en yttermittfältare, en central mittfältare av toppklass och en vänsterfotad ytterback (om man inte tänker ge Stefan Batan mer förtroende). Till truppen: Ung forward/yttermittfältare, ung mittback.

Vilken spelare anser du är viktigast för Hammarby och varför?
Kristinsson i målet – för att en bra målvakt räddar många poäng.
Saevarsson – för att spelare med både hög högstanivå och jämnhet är sällsynta
Bakircioglu – för att han har en fantastisk högerfot och för att han nu, mer än någonsin, bär Hammarbykulturen vidare.

Finns det någon eller några spelare som du tror vi ännu inte har fått se det bästa av??
– Jag har försvarat Linus Hallenius och fortsätter med det, laget ändrade sitt spel lagom till att han bänkades. Han har mycket mer i sig.

– Khalili måste det finnas mycket mer i och jag tror att även Magyar kan bättre än det han visat upp. Spelare som kommer mitt i säsongen måste man ge mer tid.

Vad tror du om Hammarbys chanser 2016?
Chanserna att förbättra sig finns uppenbarligen! Nanne och Jingblad bygger om och bygger nytt så med rätt spelare på plats är chanserna goda till ett bättre 2016.

Stort tack Magnus! God jul och Gott Nytt År!