Lucka 17: Mattias Gardell

Mattias Gardell är aktuell med boken Raskrigaren och har hållit massor av välbesökta föredrag senaste veckorna. Förutom författare, religionshistoriker och aktivist är han Bajare. Jag fick tag på Mattias under en resa i Colombia

Raskrigaren

Hej Mattias, hur är läget? Hur har det gått med boken, har den blivit mottagen så som du hade hoppats? Vad handlar den om?

Suveränt bra just nu. Raskrigaren har fått lysande recensioner, i synnerhet från kritiker som kan något om rasism, våld, Malmö och svensk politik. Ett undantag finns dock: en matbloggare som skrev en sjukt usel recension i Svenska Dagbladet, men det betraktar jag närmast som ett beställningsjobb av politiska motståndare. Den som läser boken kommer inte att känna igen sig i den recensionen. Annars är det närmast vågen som gäller, vilket förstås gör mig glad, liksom att boken utsetts till en av årets bästa böcker.

Raskrigaren är en politisk thriller som handlar om den rasistiske seriemördaren Peter Mangs som under nära åtta år försökte kicka igång ett raskrig genom mörda och försöka mörda vissa slags Malmöbor han inte ansåg ha rätt att vandra runt i den stad han kallade sin: muslimer, romer, svarta och ”rasförrädare”. Han slog till i vardagen. Sköt människor i deras hem, på arbetsplatser, när de satt i parkerade bilar eller väntade på bussen. Han förlitade sig på att polisen inte skulle misstänka någon som såg ut som de själva: en till synes hederlig vit svensk. När Mangs tillslut greps förstod varken polis, åklagare eller media hans politiska motiv. Efter rättegången drogs en suck av lättnad. Den ensamme galningen var fast, problemet var löst. Men var det verkligen så enkelt? Boken bygger på flera års forskning, men är skriven som en deckare med korta kapitel, skiftande berättarjag, cliffhangers och inbyggda ledtrådar, men där gåtan inte gäller vem mördaren var – det vet vi ju – utan vad hela denna histora säger om oss själva, om vår tid och vart Sverige är på väg.

Mer vill jag inte berätta nu. Läs den själv istället! Blir du intresserad – eller vill ge bort boken som julklapp – kan du gå in på Leopard förlags hemsida. Klicka på länken nedan så får du den till specialpris: http://www.leopardforlag.se/bok/raskrigaren/

Du är väldigt engagerad i olika saker, och syns mycket i samhällsdebatten. Vilken politisk fråga brinner du mest för? Och varför?

Frihet, jämlikhet och social rättvisa. De principerna går att tillämpa på många viktiga frågor just nu. Sverige har gått från att vara ett av världens mest jämlika länder till det land i OECD-området där klassklyftorna växer snabbast. På 1970-talet tjänade en direktör fyra gånger mer än en arbetare. Idag tjänar en direktör (eller finansspekulant som det ofta handlar om nu) 152 gånger mer än en vanlig knegare.

Samtidigt har Sverige blivit ett av Europas mest segregerade samhällen, där rika bor på ett ställe och fattiga på ett annat. Eftersom svarta, romer och personer med muslimska namn har svårare att få ett jobb som motsvarar hens kompetens och tvingas ta lågbetalda jobb, om det alls går att få en anställning, har det lett till att underklassen allt mer rasifierats. Idag är det nio års skillnad i förväntad levnadslivslängd mellan en man född och uppväxt i fattigare Bergsjön och en man född och uppväxt i rika Långedrag, vilket betyder att Sverige kommit att bli en mikroversion av den globala snedfördelningen mellan fattiga och rika. En man i Bergsjön kommer att leva lika länge som en man i Vietnam, medan en man i Långedrag kommer att leva lika länge som en man i Monaco.

Folkhemmets sönderfall skapar naturligtvis spänningar och oro inför framtiden. För första gången sedan andra världskrigets slut tror en majoritet svenskar att deras barn kommer att få det sämre än de själva. Den oron utnyttjas av SD som skyller utvecklingen på svarta, muslimer och romer – som om det var de och inte politikerna som sålt ut våra gemensamma tillgångar till privata affärsintressen. Att SD växer beror till stor del på vänsterns oförmåga att formulera en alternativ vision om hur lösningen på problemet ser ut, något att tro på, något att kämpa för. Om inte vänstern skärper sig bäddar det för fascismens återkomst, vilket vi ser över hela Europa idag. Kommer fascismen tillbaka kommer de inte gå klädda som Hollywoodnazister utan i kostym och folkdräkt och bäras fram av medelsvenssons som ser sig själva som goda medborgare. Återkommer fascismen kommer de att kunna använda alla antiterrorlagar och hela övervakningssamhället som instrument.

Allvaret förstärks av att Sverige saknar en revolutionär tradition. Istället för att göra motstånd ställer folk in sig i ledet. Anpassar sig. Det gäller våra ledande politiker också. Titta bara på hur sossarna börjar låta som SD i flyktingpolitiken. Att människor tvingas fly sina hem är för jävligt. Att stänga dörren i ansiktet på dem är inte mindre jävligt. Egentligen vet vi ju, eller borde i alla fall veta, att det bara är bra om vi blir flera. Inte minst om vi vill återskapa välfärden och trygga pensionerna. Inom ett årtionde kommer det att saknas en halv miljon i offentlig tjänst, läkare, sjukvårdspersonal, lärare, förskolepersonal, myndighetsanställda. Om vi inte löser den arbetsbristen kommer det verkligen att leda till systemkollaps. Så vad bra att det just kom hit lite folk då! Klart att det också innebär problem om många kommer på kort tid. Vi behöver bygga fler bostäder. Inte bara åt flyktingar. Det saknas nästan en miljon bostäder. Hög tid för sossarna att minnas att de är sossar och inte SD:are och dra igång Miljonprogrammet 2.0. För det kommer det att behövas byggnadsarbetare. Redan nu saknas 2000 arbetare i byggbranschen. Men, som sagt, det har just kommit hit några. Det är bara att se till att de snabbt kan komma igång och jobba. Då vänder vi spiralen. Fler i arbete betyder fler som får lön att handla för, vilket betyder ökad efterfrågan på varor och tjänster, vilket betyder att produktionen och vinsterna ökar, vilket leder till ökad efterfrågan på arbete och högre löner, vilket betyder mer i statens och kommunens kassa och tillslut har vi byggt tillbaka folkhemmet igen om vi bara parar det med en rättvis fördelningspolitik. Enkelt.

Nu blev det mycket om Sverige, men jag engagerar mig också internationellt. Som Palestina till exempel, där det också handlar om allas rätt till ett liv i frihet, jämlikhet och social rättvisa, oberoende av etnicitet, kön och religionstillhörighet.

Mattias Gardell Action Figur

Samtidigt som du alltid har mycket på gång på och kring universitet följer du Hammarby. Vad betyder Bajen för dig och hur ser ditt supporterskap ut nu och genom åren?

Bajen är livet, inte sant? Med all sin glädje, ångest, gemenskap, sång och spänning, med allt flyt och alla motgångar, med fest och förtvivlan. Har säsongsplåt som vanligt, men följer inte med på bortamatcher som förut. Då samlas vi på krogen istället. Typ Bleckan. Fett skönt med Nanne och att vi höll oss kvar. Nu kan vi bygga. Hoppas på ytterligare några kloka värvningar. Inte minst behöver vi vässa anfallet. Gör vi det kan allt hända.

Du har rest runt mycket i världen. Vad tänker du att fotboll/idrott betyder internationellt, till exempel i länder med fattigdom och konflikt?

Fotboll är en underklassport. Till skillnad från hockey, cykling och amerikansk ”fotboll” behövs ingen dyr utrustning. Det spelas fotboll i slummen, i flyktingläger, i arbetarklasskvarter. På gator och parkeringsplatser. Att fotboll börjar bli stort i USA beror mycket på den nya latinamerikanska underklassen som tagit sig dit legalt eller illegalt. Fotboll är en väg tillbaka för barnsoldater, för föräldralösa barn. Här kunde Bajen engagera sig ännu mer genom att bygga fotbollsakademier i exempelvis Afrika. Men inte bara där. Vore förträffligt om Bajen förstod att öppna sig för ensamkommande flyktingar. Kanske är våra nästa storstjärnor redan här?

Vad har du för dig nu, pustar du ut efter att boken är klar, eller har du något nytt projekt på gång?

Hur många projekt som helst. Både vad gäller forskning där jag vill ta tag i hatbrott – alla attacker mot flyktingboenden, romska läger, moskéer, afrosvenskar – och annat. Funderar på att skriva en episk roman, en till verklighetsbaserad deckare, göra film och en tv-serie. Lite som Bron, men där det politiskt intressanta skall behållas hela vägen igenom istället för att klappa ihop på slutet.

Men just i jul pustar jag ut lite också. Mest i hängmattan. Vi har köpt ett gammalt bondruckel i colombianska Anderna som vi håller på att renovera och bygga ut: en våning till, terrasser, pool, skrivstuga, bibliotek. Perfekt klimat. 900 meter över havet betyder 25 grader året runt. Vidunderlig utsikt. Bäst med marken är alla uppväxta fruktträd. Vi har mango, apelsin, mandarin, banan, kokos, papaya, melon. Det är något särskilt att dricka mangojuice från egna träd.

Fem korta:
Bästa Bajenminne från säsongen: Det började suveränt med seger mot gnaget redan i Svenska cupen och nästa derbyvinst mot surgården i andra hemmamatchen.
Favoritlirare i Bajen genom tiderna: Är för ung för att ha sett Nacka, så det får bli Kennedy, Erkan, Ronnie, Kenta och Billy
Bästa ramsa: Här kommer hjältarna från Söder…plus Fanan vår är grön och vit
Plats på arenan: Bajenpartiet, sittande sjung
Favoritkrog på Södermalm: Harvest Inn, Bishops på Folkkungatan, Bleckan

Tack Mattias för att du ville vara med i Kexkalendern. God jul och fortsatt trevlig resa!