Sedvanlig kåranda

Det här inlägget postades i veckan av någon som vill kalla sig polis. Det raderas efter en inte alltför lång stund, dock inte tillräckligt snabbt för att det inte skulle hinna spridas. Av solklar anledning.

För. Det är det här som är problemet. Nej, jag säger inte att det inte finns problem i supporterled. Problem finns överallt och i alla olika typer av grupper och tillställningar, men jag vill bestämt hävda att det här är ett större problem, den här inställningen från någon som ska verka i samma miljö som hen raljerar över.

Det är ett större problem att en mindre begåvad polis finner det lustigt och smart att förbereda sig inför en fotbollssäsong genom att håna tiotusentals personer. Det är ett större problem att denne mindre begåvade polis ens innan säsongen dragit i gång står på tårna laddad med sedvanlig kåranda och utstuderad krigsagenda. Det är ett större problem att denna kår sedan fäller krokodiltårar hos media och undrar varför klubbarna kapar ”dialogen”. Dialogen som sällan finns men som de gärna hänvisar till. Det är ett större problem att inte fler intelligenstester görs på Polishögskolan. Det är ett större problem att hashtagsen i hens inlägg så tydligt och ogenerat transparent visar på den inställning som till mångt och mycket genomsyrar polisens arbete ute på supporterfältet.

Det är ett större problem att det sedan, en bit in i säsongen, skapas svarta terrorrubriker i media vid minsta knas, oftast orsakat av den här smutsigt uppviglande inställningen samt medias iver att svärta ner supporterskapet och skapa dagens klickrubriker. Det är ett större problem att huliganhotet blir den stora snackisen ute i stugorna, att ”ingen vågar gå på fotboll”, att alla de som går på en landslagsmatch per år plötsligt blir legitimerade åsiktsmaskiner inom fotboll och huliganism och med det är ofta cirkeln sluten. Det är ett större problem att man sedan, var man än kommer, får försvara och förklara de bristfälliga supportrarnas beteende för de som köpt medias innehåll utan att ens blinka eller att sätta det i en större kontext.

Ovan rader är alla ett större problem.

Nej, den här bilden borde istället läggas ut i varenda digital mediekanal. Den borde lyftas till debatt, vändas och vridas på. Den borde vara intressant för alla de som vanligtvis så frenetisk söker ärliga svar.

För, det här är problemet. Inställningen. Den är symbolisk och återkommande.

#ätmergröt