Årets jävla lista – BAM

ÅRETS KRIGARE
Fotbollsdamerna. Vilka jävla hjältinnor. Nykomlingar i allsvenskan. Få spelare i truppen när försäsongen drog igång. Tajt budget och en enad journalistkår trodde på respass direkt. Men det här gänget jävlas man inte med. Tvärt om. De knöt nävarna i fickan, jobbade ihop en strålande sammanhållning och visade hela Sverige att vi kommande säsong ska få inviga nya Kanalplan med buller och bång i högsta serien.

damerna Fotograf Peter Jonsson
Foto: Peter Jonsson

 

ÅRETS TIFO
Svårt att välja bland alla mäktiga och bra tifon som levererats under säsongen. Men efter många överläggningar och funderingar har vi valt: ”Från barnsben till gravsten”. Mäktigt är bara förnamnet här.

Men hörni. Det kostar att skapa såna här tifon. Hiva in några kronor i julklapp till tifogruppen asap och känn att du bidrar. Swisha till: 076-5596451.

från barnsben
Foto: Peter Jonsson

 

ÅRETS UTMÄRKELSE
Vi är alla så ruskigt stolta över Hammarby boxning och deras inkluderande arbete. I år fick de ta emot landstingets pris för arbete mot främlingsfientlighet och rasism. Bra och viktigt. Ett utdrag ur juryns motivering: ”Den ideella föreningen Hammarby IF Boxning är en klubb som är öppen för alla och alla förväntas bidra utifrån sina förutsättningar och förmågor.

RHouse

 

ÅRETS GENUSTÄNK-ÅSNA
Gubben som tyckte att “ni, kvinnorna” ska påverka “fotbollssupportrarna” i rätt riktning. Ja just det, vi kvinnor är inte supportrar. Vi är mammor till alla barnen. Avgå gubbe och välkommen in i 2018.

genusåsna

 

ÅRETS ACAB
Insatsen av snuten kring dif borta. Pepparspray överallt och på alla. Lägg därtill lite oskönt övervåld mot supportrar. Som när stora, starka snutar brottade ner en betydligt mindre tjej. Inte okej någonstans. De väljer dessutom att gripa henne för våld mot tjänsteman. Fler kommentarer är överflödiga.

 

ÅRETS NYFÖRVÄRV
Björn Paulsen. Som vi var skeptiska under försäsongen. Inget vidare försvarsspel som mittback. Men som han levererade. Med en energi, skalle och vilja gjorde han mer nytta än många andra tillsammans.

Björn Paulssen Fotogra Hasse Friden
Foto: Hasse Fridén

 

ÅRETS SAMLING
Att vi valde att gå marschen med lika stor styrka som alla tidigare år trots terrorattacken inne i city två dagar tidigare. Hela Sverige var i chock. Vi mobiliserade oss i större antal än någonsin. För staden och laget! Den hemmapremiärsamlingen och värdiga marschen betydde mycket för många, och på olika sätt.

för staden och laget

 

ÅRETS SUPPORTERSAMLING OF PITCH
En stor hammarbyare blev väldigt sjuk. Marcus Ziegler för fortfarande kampen för sitt liv. Runt omkring mobiliserades engagemang för att visa att han inte är ensam i sin kamp och att han betytt och betyder mycket för förmånga. Kämpa Mackan! Här finns möjlighet att stötta Cancerfonden.

kämpa mackan

 

ÅRETS HJÄLTAR
Den grönvita mängden engagemang. Alla människor som bidrar till fenomenet Hammarby. Det finns så mycket kraft i leden. Det gör så många stora och små saker som förändrar livet för andra. Allt från ideella ledare i de olika sektionerna, gänget som gör tifo dygnet runt i perioder, supportrar på bussar land och rike runt. Men hjältar är även mammor och pappor som trots förluster och uteblivna sportsliga framgångar går på matcher med sina barn och fostrar framtiden. Det är vi som är Hammarby.

1204 532

 

ÅRETS TRANSPARENTA SUPPORTERFÖRAKT
Så många år det pratats om dialog hit och dit mellan supportrar och polis. Så många år det aldrig fungerat. Det var till och med så att, när väl en ensam dialogpolis lyckades få till en någorlunda dialog med några supportrar så petades hen från sitt uppdrag pga av: “kom för nära supportrarna”. Där och då bröts resterna av den icke-existerande dialogen till ett zero-läge. Och när man ser den här vidriga människan så fattar ju vem som helst att, it aint gonna work. Undrar vilka det är som uppviglar?

snutjävel

 

ÅRETS BRUTALA TANKEVURPA
Gnagets banderoll på derbyt på friends “Alltid ska vi se ER ta poäng”  Tack för peppen. Behövdes dock inte, ni vinner väl sällan derbyn? Alltså, vi skiter i om det är en vers från någon av era tyngdlösa ramsor – ni langade ändå budskapet direkt mot vår klack. Och vi levererade, som ni säkert minns.

fuckgnaget

 

ÅRETS ”HEJ DÅ!”
Tack Joseph Aidoo för din tid i Hammarby!

Det har varit en fröjd att följa hans utveckling. Från de rätt osäkra insatserna i början till att växa ut till en jätte detta år. Vi önskar Joseph all lycka i Belgien. Det värmer kexen att se hur han fortfarande är aktiv på sociala medier i grönvita sammanhang. Vi tror att vi har varit viktiga för honom också!

Aidoo_fotograf Hasse Friden
Foto: Hasse Fridén

 

ÅRETS ORDFÖRANDE
Lätt Sandra Gaye – fett äkta människa. Vi tycker att du är viktig och bra. Du gör ett strålande jobb och vi har givetvis din och Bajen Fans rygg.

Inititativet ”Grow Söderort” är fortfarande ett underbart inititativ med syfte att samla in pengar för att finansiera säsongskort till ungdomar som av olika anledningar inte har möjlighet att köpa det själva. Bra julklapp för övrigt.

IMG_4822

 

ÅRETS JUBEL
Segern mot de hemlösa. Vi var uträknade, vi hade skador på starka spelare, dif sa “nu eller aldrig”. Vi svarade med ett hejdundrande aldrig. Batans inhopp i 82:a förtjänar nästan egen plats på listan. Sällan eller aldrig har vi mått så jävla bra!

grindif

 

ÅRETS DYNAMIK
För alltid och in i evigheten Gullmarsplan.
Ett slitet torg av sten och betong.
En bultande puls av historisk sång.
Snabba dojjer, rop och kravaller.
Summan av gårdagens skvaller.
Grönvita hjältars hjärterum.
När allt annat faller.

För alltid Hammarbyland.
Foto 2017-01-04 08 19 19 (1)

 

ÅRETS DRÖMMIGA GOLD DIGGERS
Alla de som efter att den grandiosa polska knarkkungen greps i Årsta har spenderat dygn av skogsmarks-gräveri nattetid. Hoppas att ni klädde er varmt.

knarkkung

 

ÅRETS BORTASEGER
Att redan i mitten av april åka ut till Solna för att möta gnaget. Då var det var få som trodde på oss. Gnagarna var kaxigare och mer segervissa än någonsin. Men MOHAHA – in your face! Trots tidigt baklängesmål ordnade Arnor och Dibba festen. Seger med 1-2 och chartrade SL-bussar tog jublande supportrar hem till rätt sida av staden. Det där gör vi gärna om!

solna

 

ÅRETS MISÄR
Halmstad hemma. Fy fan. Som att dra proppen ur engagemanget. Stegen från arenan har sällan varit tyngre. Det kändes tamefan helt uppgivet.

svartkvadrat

 

ÅRETS “HUR GÅR DET EGENTLIGEN?”
Årsta IP. Vem börjar gräva?

question

 

ÅRETS VÄRDA TRÄNINGSVÄRK
När Mia utmanade supportersnuten på stairmastern på gymmet i Slakthuset. Självklart vann Mia. Ingen trodde väl något annat?

to heaven

 

ÅRETS MINNEN – ANNA
Det här året är några av mina allra finaste minnen från resorna till Palestina. Ett av favoritställena på Västbanken är den sportklubb som Palestinagrupperna stödjer i Abu Diis. En by som är helt omringad av muren och där soldater arresterar unga människor dagligen av ingen anledning. Att komma dit och se vad idrotten betyder för alla i byn, är helt fantastiskt. Boxning, fotboll, fäktning, kickboxning, pingis, karate etc både på amatör och elitnivå. I år fick jag träffa det nystartade flicklaget och det gav så mycket hopp och glädje mitt i allt.

När det gäller Bajen har jag med mig många fina minnen från årets bortaresor. Inte sportsligt då, men tillfällen när vi stått enade på läktarn och öst. 90 minuter eller till och med 130. Känslan då. Stoltheten

IMG_7658

 

ÅRETS MINNEN – PERNILLA
Min personliga, största behållning från 2017 blir min lillebrors bröllop i somras. Jag hade äran att vara toastmadame och det var intensiva dagar av förberedelse inför. Själva festen blev briljant. Kunde inte ha gått bättre. De var så vackra och festen flöt på bra.

Årets bästa beslut? Att jag bytte jobb! Så fantastiskt nöjd med att få jobba på Söder i en välfungerande skola.

När vi skulle möta AIK borta hade jag ingen lust att gå. Jag var totalt opepp att ta mig till Mordor. Jag var hundra procent inställd på torsk. Jag var en usel supporter. På matchdag kom jag på bättre tankar. Undrade vad fan jag höll på med. Ringde Malin och sa att vi måste förstås gå. Det gjorde vi. Har väl sällan varit så nöjd med ett beslut. Men är fortfarande besviken på att en Pernilla jag inte riktigt känner igen höll på att få mig att skita i matchen!

bajen

ÅRETS MINNE – MIA
Jag står inne i ett rökskadat Åhlénsvaruhus på Drottninggatan i Stockholm. Doften kommer att sätta sig i kläderna och den mörka känslan kommer alltid att förfölja mig. Det är någon dag efter attacken och jag är här för att stötta chockad, förtvivlad och utmattad varuhuspersonal. På Sergels Torg har människor samlats för att demonstrera mot vansinnigheten och tillsammans med varuhuschefen och någon mer går jag ut på taket och blickar ut över tusentals människor som visar solidaritet med de drabbade, och motstånd mot de ansvariga. På andra sidan Slussen står alla mina andra vänner redo att visa Sverige att vi aldrig backar, vi – grönvita. Redo att påbörja marschen mot arenan. Jag vet hur sången låter, jag hör den inom mig. Jag kommer för alltid att minnas det kaos av känslor i min kropp just där och då. Alla tårar. Av hopp, kärlek och förtvivlan.

Foto 2017-04-09 14 13 31

ÅRETS NYSTART
Ni slipper oss aldrig. 4 – 5 – 6 ÅRSTAKEX.