Direktrapportering medlemsmöte


Nu är mötet slut. Jag också. 🙂 Hoppas det har gått att följa i rapporteringen. Vill man läsa i efterhand – börja läs längst nedifrån och upp för att få saker i rätt ordning.

Personligen måste jag (Pernilla) säga att jag gillar det jag fick se av Stefan. Tydligt snack. Bra där. Tyvärr frågade ingen (vad jag hörde) om vi kan förvänta oss några spelarförvärv men med tanke på varför man kickade JM och dennes lista med spelare kanske vi inte ska ha för stora förhoppningar.

Jag får nog också backa på min känsla att det inte var över 300 pers. Nån som småräknade upplyste mig i efterhand att vi nog närmade oss de där 350..

Än en gång, har jag misstolkat/skrivit något fel ber jag om ursäkt. Det går fort här på Södermalm.

TACK FÖR I KVÄLL!


 

Säsongens målsättning?
– Vi siktar högt. Vi kommer prata ihop oss i laget och konkurrera där uppe. (JJ)

– Jag gillar att spelarna har höga ambitioner, säger Stefan. Sen om ni reagerar på att spelare går ut och säger att vi ska vara topp tre, någon annan säger topp 5 så kan man förstås undra om man inte har pratat ihop sig – och det har vi ju inte än. Det kommer.

Hur ser du på spelarnas fysik?
– Den är bra. Det visar de tester vi gjort på Bosön. Det är inte JoJo-testet som vi genomfört som avgör det. (Min tolkning är att Stefan här hänvisar till rykten om oengagerade spelare på ett fystest på Årsta)  Det kommer att krävas bra fysik för att spela det spel jag vill spela.


 

Lagkapten? Hur utses det?
– Processen är igång. Johan Wiland, Hamad och Kennedy är spelarrådet. I år har vi utsett dessa tre till spelarrådet. Vanligtvis brukar spelarna själva rösta fram det men vi har gjort annorlunda i år då vi tror att det blir bra. Kennedy kan klubben, Wiland har erfarenhet och ser mycket där som sista utpost och även Hamads erfarenhet tror vi är bra i spelarrådet.  Längre än så har vi inte kommit så någon lagkapten kommuniceras inte idag. (JJ)

Paulsens roll? Är han en städgumma eller finns det någon fast plats?

– Just nu är han mittback, säger Stefan. Men han är onekligen användbar i många olika positioner och han har fina kvalitéer. Men här under försäsongen kommer han att spela mittback för att jag vill att vi startar spelet bakifrån.


 

U19-spelare?
– Viktigt att man hittar rätt balans. Man kan bränna ut spelare. Vi kanske har tagit upp spelare för tidigt historiskt.
– Men självklart, är de tillräckligt bra ska de förstås få spela! (Stefan)

-Viktigt att tänka på i år att Dusan, Leo och Marcus är förstaårsseniorer i år först.


 

(Nu ska jag erkänna att jag inte hör alla frågor, det är ju inte riktigt så att man jobbar med mick på frågeställarna)


 

Fråga: Vet spelarna hur de ska spela? Det har inte alltid sett så ut (ungefär så, jag lyssnade dåligt – sorry!!)

Stefan: Jättestort ansvar på oss att utbilda spelarna i spelförståelse. Jag har själv varit förvånad hur pass lite spelförståelse som faktiskt finns även hos elitspelare. Att det är otroligt viktigt att känna av i rummet för min erfarenhet är att spelare inte alltid törs fråga. Kanske är man rädd för att ställa frågor för att man riskerar sin plats. Det här är jätteviktigt för mig. Jag kommer att säkerställa, genom enskilda samtal med spelarna och självklart med hela gruppen att de är förvissade om deras roll och uppdrag.


 

Hur tänker ni jobba med spelarnas mentala bit?
JJ: Det ingår i ledaruppdraget. Det handlar om att få ut max av ledarskapet och där tror vi verkligen på Stefan. Han har ju trots allt haft en stor del att göra med flera landslagsspelare. Det är en jätteviktig bit i fotbollen men jag tror att huvuddelen av det uppdraget måste ligga hos ledarna. Självklart är vi inte främmande för att ta in extern hjälp.


 

JJ: Styrelsen har initierat ett arbete med statistik. Det är därför vi nu valt att ta detta som komplement. Det finns en hel del vedertagna åsikter i fotboll som ibland kan ändras helt när man ser statistiken.

Stefan: De tränarna som är bäst i världen på att analysera en match har rätt i 50% av fallen. Vanliga elittränare ligger på 40-45%. Det ser jag som ett bevis för att vi behöver ta statistiken till hjälp.


 

Nu är förövrigt intervju på scen över. Nu är det frågestund från församlingen. De två senaste frågorna är frågor från medlemmar.  Men sorry, jag tappade fokus en kort sekund. Nu handlade det om hur vi ska spela och vilket typ av spel. Jag tror dock att jag hört allt för i intervjuer.


 

Berätta lite om den här spelaren Roney?

Stefan: Stor potential. Liten till växten, 17 år men saknar viss fysik. För ett år sen var jag inte alls lika imponerad som jag är idag när jag ser honom!


 

JJ: Vi vill spela offensiv fotboll. Det ska inte vara någon motsättning i det och att vinna matcher. Stefans stora styrka ligger i utveckling av spelare.

Stefan: Jag tror att det är viktigt att vi blir flera röster som pratar med spelarna.

Fråga från publiken: Vad söker ni?

Stefan: Jag vill gärna ha någon som kan vara med och stärka upp defensiven. Allt hör ju ihop så det är mitt önskemål på person.


 

Inställd match mot BP. Hur är skavank-läget i truppen?
– Vi lägger fokus på att ha hela spelare till Portugal-lägret så det var ett gemensamt ledarbeslut att ställa in.

Junior: Hade han själv bestämt så hade han lirat 1:a januari. Där får vi bromsa för vi vill att han ska hålla hela säsongen. Det blir fotboll för honom först i februari.

Jeppe: Man har lagat den meniskskada som uppkom. Han själv befarade det värsta men är nu jätteglad över att operationen gått så bra!

Fenger: Själva muskelskadan är läkt men det är ju såret som spökar. Vi tror att det ska ta 3-4 veckor längre än den första prognosen.


 

Fråga till JJ: Hur ser du på nuvarande trupp?
– Det finns stor utvecklingspotential i truppen. Jag tycker att det ser väldigt spännande ut.

(Ska förtydliga att det nu genomförs en intervju på scenen. Frågestunden för oss medlemmar är över)


 

Stefan säger att han gärna vill spela ett spel där vi är det lag som har kontroll över bollen. Att han vill spela offensivt.

Stefan anser att truppen har stor utvecklingspotential, att de är villiga att lära sig och villiga att jobb hårt. I dessa tre aspekter finns möjligheterna till god utveckling.


 

Stefan berättar att han tidigt förstod att han kanske var aktuell om man skulle byta tränare. Att han kanske skulle få frågan i alla fall. Han fick genomgå personlighetstest men sen tog det tid och att han inte var säker på att man tänkte byta tränare. När han väl fick frågan var det självklart att svara ja.


 

– Största applåden idag Stefan!

– Ja, det kanske i och för sig inte var så svårt, log Billborn till svar…


Stefan Billborn välkomnas upp med kvällens ÖVERLÄGSET längsta och varmaste applåd.


 

Det finns rykten, från FotbollDirekt, om att det skulle ha förekommit mobbing?
– Det har absolut inte förekommit någon systematisk mobbing. Äldre, mer erfarna spelare, säger att JM absolut inte varit i närheten av det värsta som dessa spelare. Det har funnits incidenter och det vi verkligen måste förtydliga för spelare är rutinen för hur och var man kan vända sig om det uppstår otrygga situationer. Där måste vi se över våra rutiner. (Kindlund)


Hur mycket kostade tränarkarusellen?
– Drygt en miljon, säger Kindlund.
”Ungefär samma summa som förlusten mot HBK och utebliven match i cupen mot Göteborg”.. (Kindlund)


– Finns det saker som inte är tillåtna? Som vissa tatueringar? Som medlem är sådana saker viktigt.

Kindlund: Jag tror inte att man ska måla sig in ett hörn. Sören Åkeby, en av difs mest framgångsrika tränare, har en Hammarby-tatuering.

Frågeställaren: Det är ju Djurgården det… (Applåd)

(Frågan lämnas därefter obesvarad)

 


 

Fråga: Hur sker kommunikationen? Frågeställaren reagerade på den intervju som gjordes med Billborn bara dagarna innan där det ganska tydligt presenterades som att Stefan inte var intresserad av huvudtränaruppdraget.

Svar: Många faktorer på verkade. Vi kan inte kontrollera media. (Kindlund)


 

Fråga: Varför läcker det kring tränarfrågan? (Frågeställaren märkbart upprörd)

JJ: Allt som läcker stämmer inte, men kanske beror det på att det är stort intresse.

Kindlund: Det går mycket rykten. Det gäller alla stora klubbar.
Det är också andra parter med i det här. Kindlund tror att det kan vara folk i de andra parternas närhet som läckt. Det behöver ju inte komma från oss.

Kindlund: Det finns naturligtvis saker att göra på det här området. Vi behöver hantera det här internt.


 

Fråga: Har spelarna varit med i beslutet att kicka JM?

JJ: Njae, självklart har vi känt av läget bland spelarna men har inte ställt direkta frågor till spelarna. Vi såg saker under säsongen och det är utifrån dessa vi agerat.


 

JJ: Ett komplement till Pablo och Stefan sökes. Vi har förlängt med Jimmy Liedberg, vi ska försöka få till lite analysstöd.


 

Fråga: Kommer tränarteamet förstärkas?

JJ: Vi är mitt inne i den processen. I dialog med Stefan Billborn så diskuterar vi vad vi behöver. Målet är att lösa det snart, gärna innan träningslägret.


 

Vi fick en längre utläggning av en medlem som uttryckte stor oro för att vem som tar ansvar om det nu går dåligt. Vem kommer att ta ansvar om det går sportsligt dåligt? Är det så att vi kickar Stefan då och skyller allt på honom?

– Yxkull och Kindlund svarar att det ÄR styrelsen som har ansvar. Att det, trots utläggningen om JM, så finns det förstås självinsikt kring det som hände under hösten.

Frågeställaren ger sig inte riktigt då han tycker svaret är otydligt och undrar – ännu en gång – VEM riktar medlemmarna sina avgångskrav mot om Bajen skulle åka ur?

JJ säger att om det handlar o sportliga motgångar så är det han som tar ansvar. Men vidhåller att det är ju ett lagarbete kring rekryteringar av spelare och så, att det är många även i laget som ansvarar.


Första frågan gällde kontraktlängden med Billborn. Varför, om man nu ville ha kontinuitet så undrar frågeställaren varför man inte sajnat längre. Svaret blir att man från Styrelsen tror att 3 år är en bra tid men ambitionen är förstås att skapa ett gott samarbete som räcker längre än så.

I efterhand: Oooops! Jag missuppfattade/hörde tydligen inte frågan! Frågeställaren sa tvärt om: Varför sajnar man inte kortare när man vet att historiken säger att få tränare stannar i tre år.

 

 


 

Frågestund!

Kindlund, Richard och Jesper Jansson på sen – redo för våra frågor.


 

Bröstsponsor 2018.  Fyra olika aktörer vi pratar om.

Sportmaterialet 2019 (Puma) är också på väg att gå ut. Man pratar med Puma men också två andra aktörer.

Merch 2019:  Man pratar med Intersport men med tre andra aktörer också.

Målet är att 2019 vara uppe på andra platsen när det gäller sponsorsintäkter. MFF ligger etta, ohotade.


5,4 miljoner är insamlade till nya bygget på Årsta IP. (Stor applåd i salen). Kindlund uttrycker tacksamhet för detta.


 

När nu Hammarby IP inte är tillgänglig har man tvingats till att senarelägga arbetet på Årsta IP. Planen var ju att under tiden man stänger Årsta (typ 6-8 veckor) kunna vara på Södermalm. Nu är planen att det nya huset ska stå på plats i slutet av sommaren eller i början av hösten.

I år.  (ja, någon ställde frågan om han verkligen menade i år)


 

Hammarby IP (Kanalplan). Den är i stort sett färdig men – håll i er nu – DET SAKNAS STRÖM PÅ DEN HÄR DELEN AV SÖDERMALM så man kan inte använda arenan….. (Mon dieu)


 

Kindlund pratar nu varmt om Billborn. Om dennes tid i Bajen och att han är mycket omtyckt.

Rekryteringsprocessen:

1: Sporthef och TD lyfte upp Billborn från första början

2: Styrelsen ville att vi utvärderar ett antal externa alternativ. Under julledigheten träffade man ett par kandidater.

3: Man kommer fram till att det fortfarande är Billborn vill ha.


 

Kindlund berättar att JM inte kan var större än klubben. Att det här har vi testat för. Kindlund och styrelsens bild är att JM var med på noterna inledningsvis. Att hans roll som tränare inte är att värva spelare och den här rollförändringen inte var något klubben kunde acceptera. Kindlund berättar att de själva tycker att de gjorde ett gediget rekryteringsarbete och att JM fick jättefina referenser.


 

Kindlund menar att klubben till slut att, trots diskussioner, så är JMs 180-gradiga riktningsförändring det avgörande. Kindlund berättar att JM kört – vad Kindlund upplever som ett chicken race mot klubben att ”antingen får ni göra som jag vill, dvs värva spelarna jag vill eller så får ni göra er av med mig”.  Kindlund understryker också att det här är hans och styrelsens uppfattning av situationen. Att JM kan sitta på en annan.


 

Aidoo-pengarna gjorde det möjligt att värva spelare. Kindlund hävdar att man varit överens om att göra värvningar som skulle främja ett mer spelande lag. Dessa värvningar gjordes. Efter säsongen meddelar Jacob att han anser att vi inte har material för att kunna spela en offensiv fotboll. Att han vill återgå till det spel vi spelade på våren och har också en lista med nya spelare han vill värva.


 

Kindlund pratar vidare. Vad var det som inte fungerade? Det var delvis frälsarproblematiken.
Att Jacob kom från danska landsbygden i SönderJyske, liten publik.

Utvecklingen var dock det största problemet. Vi tycker att vi hade förklarat för JM hur vi ville ha det, men vi kände att det blev väldigt mycket fokus på att värva externt och inte utveckla det som fanns i klubben.


 

Mia och Anna twittrar en hel del av bilderna. Det blir mer bilder där. Det är knepigt med verktyget att få in bilderna här.. @arstakex


 

Ja, nedanstående står nu på Kindlunds slide och vidare säger Kindlund att detta kanske är det som har hänt våra senaste tränare….


 

Är det en frälsare vi behöver? –

Jag är jesus – jag struntar i vad klubben säger

Inte mycket syre kvar till övriga tränarstaben

Hård baksmälla


 

Henrik pratar vidare om att en framgångsfaktor, för andra klubbar (bla en från Solna), har varit att rekrytera tränare internt. Att en analys man gjort efter sämre sportsliga resultat och respass till superettan var att leta i de egna leden.


 

Kindlund pratar om organisationen har förändrats. Att kontinuitet tidigare har suttit kanske i spelare och tränare, medan man bytt ut ledningen. Att det nu – i flera klubbar – ser annorlunda ut.  Att kontinuiteten idag sitter högre upp i organisationen.

Genomsnittligaanställningstid de senaste 10 tränarna i bajen 1,6 år. Andra klubbar då?

AIK, 1,6 år och dif 1,1 år.

image.jpgimage.jpg”Från dag ett har målet varit att bygga en riktig toppklubb” står det på Yxkulls första slide. Han berättar att det här är det gemensamma målet och det som alla stenhårt tror på. Han beskriver att det kanske dykt upp grus på vägen, ett och annat tjälskott men det är detta vi strävar mot.

Richard pratar om att det är viktigt att ha en långsiktig plan, bra ekonomi, stark organisation, riktigt bra akademi, bra arena och en riktigt bra träningsanläggning. Det mesta sägs vara på plats, förutom då träningsanläggningen – enligt Richard. ”Vi är en god bit på vägen”.

Inledning, tränarfrågan och information aktuella frågor, frågor från medlemmarna, intervju med sportchef och huvudtränare. Där har ni kvällens dagordning.

18. 35. Mötet är i gång. På scen står Richard von Yxkull – föreningens ordförande –  och hälsar oss alla välkomna. Även Kindlund på scen.


18:30 – Mötet har ännu inte startat, salen fylls fortfarande på.

Inte kanske 350 personer på plats, men väl fler än vad det brukar vara på ett ordinarie informationsmöte. Från eget perspektiv gläds jag åt att det är många ansikten jag inte känner igen. Sånt är bra, tänker jag – att det inte bara är jag och mina gamla stofilvänner 🙂 Lika skönt att se bekanta ansikten också, förstås.  Jag vill på förhand be läsare om lite ursäkt för stavfel, syftningsfel och annat som uppkommer när saker ska skrivas fort. Ni måste därför ta allt med en liten nypa salt tills dess att jag själv har hunnit korrekturläsa vad jag skrivit. Hugg inte – kom gärna med pepp på @arstakex. Twitter håller Mia koll på. Anna ansvarar för fotot. Vi hoppas kunna bidra med vettig info från kvällen.


Nu är vi samlade. Längst bak i salen (till Anna och Mias förtret) men salens enda strömkälla var här. Vi törs ju inte riskera att stå utan kräm. Det är dessutom första gången 2018 som vi tre är samlade. Förjävla fint ändå att få sitta här och göra den grönvita sfären en tjänst. (förhoppningsvis) 🙂

1516209390070859336566.jpgPernilla på plats. Håll i hatten, det verkar som att stadens WiFi och min jobbdator lirar! Har hittat en strömkälla också. Alltså är Kexen redo. Uppgifter gör gällande att 350 personer har anmält intresse. Återstår att se hur många som dyker upp. Läktaren (ja, det är faktiskt läktarlikt i denna aula) börjar så sakteliga fyllas på.


Onsdagen den 17/1 och Hammarby Fotboll utlyst ett medlemsmöte. Sådana brukar erbjudas regelbundet men detta annonserades i samband med att beskedet om att man inte längre väljer att ha Jacob Michelsen som tränare för A-laget.  Anna, Mia och Pernilla är snart på plats på kvällens möte och tänker försöka uppdatera den här artikeln med både jämna och ojämna mellanrum för alla er som inte har möjlighet att närvara. Flera av er fick också förhinder när mötet, med ganska kort varsel flyttades från tisdag till onsdag. Det är för er skull vi rapporterar.

Om ni vill ha dialog med oss under mötet hänvisar vi till twitter @arstakex

Ställ dina frågor där och vi ska göra vårt bästa för att försöka besvara/förtydliga.

Det är den här artikeln vi kommer använda och då kommer vi att lägga det senaste överst för att ni inte ska behöva scrolla ihjäl er. Håll i hatten – snart kör vi!