Där kom den. Peppen.

IMG_9584.jpg

Foto: Anna Wester

Jag hatar den här eviga vintern. Jag är trött på dunjacka och att hacka tänder. Trött på att halka omkring så fort man lämnar trottoaren. Cupspelet blev ett fiasko. Truppen kändes länge rätt livlös och proppmätt. Jag själv har sett färre försäsongsträningar än på de senaste 17 åren. Inget pepp. Inget engagemang. Ingen riktig längtan inför premiären.

Förrän idag.

Idag kom den.

Jag har besök den här helgen. Hade lite folk över på fredagkvällen för att prata gamla synder. Det blev glatt. Det blev sent. Hade turen att övertyga Malin om det lämpliga att trots sen sänggång komma och hämta oss klockan 10 för att dra till Årsta. Peter var inte nödbedd. Han konstaterade att han nog sett fler träningar på Årsta IP än många trogna bajare trots att han själv håller på Degerfors och West Ham. Så är det lite att vara polare med mig, vill man helghänga – då får man haka på till Årsta.

Mycket folk nere på Årsta som tittade på dagens öppna träning. En av få tillgängliga träningar den här försäsongen. Kung Bore har ställt till det även på det sättet. Hammarby har inte kunnat träna på Årsta i den utsträckning som planerat utan har fått söka inomhustider i fotbollstält i andra kommuner.

På långsidan har man börjat förbereda inför klubbhusbygget. Berghällar är framme, redo att sprängas bort. Det blev tydligt för mig att det kommer att bli ett stort hus. Jag längtar tills det är färdigt. Det DÄR kommer att bli bra för Hammarby.

Junior och Krusnell på landslagsuppdrag. Wiland rehabtränar. Fenger likaså, även om hans frånvaro tydligen var helt enligt det program han följer. Annars var nog alla på plats. Såg iofs inte Stefan Billborn utan träningen leddes av Pablo och Björklund.

Det kändes skönt att stå där. Jag blev inspirerad och fick energi. Träningen innehöll en hel del lekfulla moment. Spelarna verkade glada och peppade. Jag är väldigt glad med att vi förstärkt truppen och ökat konkurrensen. DET var viktigt.

Efter träningen fick Cecilia, vårt undersköna halva kex, ett par grandiosa selfies med Kennedy och Smarason. Jag blir så glad över att spelarna så självklart tar sig tid.

Finsushi vid Gullmars till lunch och därefter dags för pass två. Solen sken när jag åkte till Årsta. Termometern visade plusgrader. Jag tog sneakers. Jävla idiot. Det blev förstås molnigt, det var förstås blåsigt och självklart frös vi som tusan under damernas match.

Damerna tog sig an Kvarnsveden i en träningsmatch. Kvarnsveden som åkte ut ur förra årets damallsvenska. Hammarby inleder klart bäst. Ett skott tätt över i matchinledningen och fullt ös framåt. Ledningsmålet kom strax efteråt. Frida Sjöberg rusar längst högerkanten. Slår ett inlägg som Julia Zigiotti bara har att raka in i mål.

Det saknades inte chanser för motståndarna. Glädjande att se Emma Holmgren vakta kassen igen. Hon gjorde ett par riktigt kvalificerade räddningar!

I den andra halvleken gör Bajen 2-0. Ett riktigt läckert mål av Amanda Johansson. Ett distansskott som går så där vackert in i målvaktens bortre hörn. Riktigt fint.

Bäst, överlägset bäst, idag var ett gult kort. Det här kan låta fånigt, men Kvarnsvedens lagkapten körde sin vana trogen ett destruktivt spel. Det var hårda, ibland direkt fula närkamper och också en del efterslängar. Till slut lackade vår lagkapten Olga Ekblom på fasonerna och tryckte till med en dubbel handfattning i ryggen. Inte snyggt egentligen. Naturligtvis ett gult kort. Och jag älskade det.

Därutöver gladdes jag jättemycket åt att en av tjejerna som jag tränat de senaste två åren i BP och Ängby, Merlinda Shabanaj, fick komma in i andra halvleken. Linda tillhör i år U19-laget och det värmde mitt hjärta att se henne i bajendress. Jag tyckte dessutom att hon gjorde bra ifrån sig.

Det märktes att vi hade en tunn trupp idag. I andra halvlek gör vi en del byten och då tar Kvarnsveden över. De reducerar till 2-1 och har även bud på kvittering men Bajen håller undan. Det är bara att hoppas att skadade spelare är på väg tillbaka och fick jag drömma så är det nog önskvärt med någon eller några spelare in.

Jag lämnade Årsta IP med en synnerligen skön känsla i kroppen. Helt plötsligt fanns den där. Peppen. Nu är jag redo att ge 100% för årets fotbollssäsong.

I morgon vankas ett genrep. Ett genrep som jag faktiskt är irriterad över att vi inte bjussas på. Jag tycker det är märkligt att Hammarby inte bjuder sina trogna säsongskortsinnehavare på en sådan fajt. Det hade varit en enkel men symboliskt viktig gest från klubben att visa sin uppskattning.

Jag håller tummarna för att A-laget visar att den försiktigt positiva trenden håller i sig. Jag vill verkligen se ett bra försvarsspel i morgon. Jag vill gärna se offensiva tendenser som tyder på kreativitet och idé. Det vore optimalt inför veckan som kommer.

Avslutningsvis vill jag slå ett slag för TIFO-gruppernas swishnr. Förberedelserna inför premiären är i full gång. Alla våra bidrag är viktiga. Så, swisha Bajen, swisha!

tifogrupperna

Nästa söndag färgar vi Södermalm grönvitt. Du har väl säkrat din biljett?