Matchernas match

Jag vet inte hur ni mår en dag som denna men själv vaknade jag halv sju. Kroppen på helspänn och en skalle som direkt drog igång.

Derby

Det är med en skräckblandad förtjusning jag tar mig an den här dagen. Jag både längtar och fasar.

Jag kunde inte annat göra än att försöka promenera bort det rastlösa och oroliga. Tog ett varv runt ön där jag bor och såg staden vakna. Höstkyla i luften och färger så vackra att de tar andan ur mig.

”Det är ju bara fotboll”

Den rationella sidan av mig fascineras över hur enkelspårig och stundtals fånigt fokuserad jag är när det kommer till Hammarby. En dag som denna upptar det varenda sekund av min vakna tid.

Ena sekunden är jag säker på att vi kommer att vinna. Ser Södermalm på andra sidan Riddarfjärden och känner mig tryggt förvissad om att våra spelare kommer att göra oss stolta.

Nästa sekund är känslan den totalt motsatta. Andningen blir tyngre, insatsen mot dif hemma och sirius borta rasar förbi framför ögonen och modet sviker mig. Ångest.

”Idag vinner vi!”

Jag möter en tjej som är ute på morgonjogg. Hon ser min tröja och skiner upp. Ropar att hon tror på seger. Ger mig ett brett leende. Modet stiger. Jag ler tillbaka. Tummen upp.

Det kommer att krävas mycket idag. Naturgräs och serieledarna på andra sidan. Fullsatt på den värsta arenan jag vet. Att derbyt är slutsålt är sjukt mäktigt. Det kommer att koka och bubbla där inne. Jag vet att mina ben kommer att skaka av nervositet.

Jag hatar att åka dit. Tur att jag ska få omge mig av mina systrar och bröder. Sjunga mina sånger och heja på mina spelare. Iklädd mina färger.

Damerna slog toppmotstånd igår. Spelade klokt och disciplinerat. Höll i hop som ett lag. Slet som djur, låg nära och behöll lugnet.

U19 vände och vann mot Djurgården.

Bara ett par timmar kvar nu innan kulan i luften. Kamp om guldet. Kamp för att få spela europacupspel. Kamp för heder. Kamp för färgerna. Kamp för det goda.

Pirret i magen. Rastlösheten. Vem var jag att tro att en himla promenad skulle hjälp. Testar att skriva. Lika starka känslor. Lika pirrig. Tossig.

Vi mot dom

Vi ses snart där ute i fiendeland. Ses snart på läktarplats. Uppsjugna strupar. Förväntansfulla, hoppfulla och stolta.

Tillsammans