Oro och vrede i Bajenland

Inte nog med att vi måste bära på oron över att vi faktiskt kan åka ur Superettan i år, nu kom också beskedet att Djurgården tänker sig att spela på vår arena – nya Söderstadion – och det redan 2013. Och under gårdagen tvingades vi läsa en rad uttalanden i media av framför allt AEGs Ninna Engberg som också är styrelseledamot i Hammarby Fotboll. Det ena uttalandet dummare än det andra.

Jag tror och hoppas att Ninna fick många mail i går och att hon får fler framöver. (ninna.engberg@globearenas.se)

Ett fick hon av Hans Olov Öberg – som ger svar på tal och uttrycker det som många av oss känner:

Öppet brev till Ninna Engberg

Hej Ninna,

Vi har inte träffats men vi ”arbetar” för samma klubb. Jag är krönikör på Hammarbys officiella hemsida och driver dessutom tillsammans med ett par andra finansiellt orienterade supportrar riskkapitalbolaget Investment AB Bajenborgen. Jag bor på Södermalm och har ett förflutet som knattetränare i klubben.
Jag vill bara påpeka för dig att de uttalanden som bär ditt namn på olika ställen i pressen och på nätet idag kan ställa till problem för sådana som inte känner dig.

Efter att ha suttit med i AB-styrelsen ett tag nu, tror jag att du förstår att fotboll för många människor är en religion. Och jag tror att du om vi fortsätter med den analogin, väl förstår vad som skulle hända om vi skulle lägga in några böner mot Mecca i synagogan på .. säg Wahrendorfssgatan. Kanske tycker du att det är stora ord, världsreligioner i jämförelse med sladdande lokala fotbollslag, men för de som berörs av saken är det så.

Följande formuleringar tolkas av det genomsnittliga Bajenfanset som ett rent hån mot de som lägger ned sin själ i klubben.

”Men det hindrar inte att Djurgården sätter sin prägel från och med nu.”
Allt hänger naturligtvis på vad du menar med detta. Det bör du förtydliga väldigt snart. Alltså idag, om jag får ge ett råd.

” Jag har inte fått några negativa reaktioner i dag. Djurgården är inte samma sak som AIK”
Har du någon som helst täckning för det uttalandet? Hur många bajare har du stämt av med utanför styrelserummet?

Min poäng är denna: Jag förstår varifrån du kommer, är civilekonom från Handels, har jobbat i finansmarknad och näringsliv, bland annat som finansanalytiker med specialinriktning på fastighets- och byggbranscherna sedan 80-talet. Jag ser kalkylen bakom dina uttalanden minst lika tydligt som du själv.

Men det du missar – med en bred marginal – är att fotboll inte låter sig fångas i strikt marknadsekonomiska termer. Fotboll har andra övertoner och att driva en hemmaarena för ett stort fotbollslag KRÄVER just den fingertoppskänsla som citaten ovan är en sådan rungande brist på.

Du kan inte företräda Hammarby Fotboll AB som styrelseledamot och samtidigt uttala dig på det här sättet – jag beklagar, men det är fakta. Man behöver inte vara ”troll” eller ”huligan” för att reagera med misstro, avsmak, sorg och frustration på den aningslöshet som uttalandena indikerar.

Ett råd i all välmening: sätt dig ned med en mediekunnig Hammarbyare och dra snarast upp riktlinjer för hur du skall kunna kommunicera med Bajenfansen – medlemsmöte eller annat – för att reda ut alla begrepp och hur du egentligen tror att samexistensen Hammarby-DIF skall kunna fungera. Eller var snäll och avgå ur styrelsen för Hammarby.

Med bästa hälsningar,
Hans-Olov Öberg