Lucka 9: Möt Ujje Blom

image

Berätta Ujje, hur blev du Hammarbyare?
– Min mamma drack inte alkohol när jag var i magen. Som ni vet, alkohol under graviditeten gör att barnet blir Djurgårdare.

Du är en av de läsare av matchprogrammet som konfronterat oss i redaktionen med upptäckter av fel. Jag är otroligt fascinerad över sättet som du läser programmet! Framförallt är du en fena på att upptäcka fel i statistik eller faktarutor. Det får mig att undra: Är du väldigt intresserad av statistik? Håller du på med statistik och fakta hemma?
– Det jag tycker är intressant kommer jag ihåg.

Du gör ju, tillsammans med din mamma Åsa, ett eget fanzine. Berätta lite om det!
– Jag ville göra en tidning, och då var det självklart att bajen skulle vara med. Sen skulle vikomma på ett namn. Jag ville FORZA och Åsa tyckte Bajenbladet. Då visste vi inte att Hammarbys förra matchprogram hette så. Och gissa vem som vann?

Var på nya arenan hittar man dig?
– Långsida klack A 103 men har säsongskort till kortsida klack A136

Vad hoppas du att Hammarby värvar för typ av spelare till nästa säsong. Vad tycker du att vi behöver?
– Nån som tar emot inlägg. I hemmamatchen mot Helsingborg skickade Mats Solheim in fruktansvärt många inlägg som ingen kunde ta emot.

Vilket är ditt bästa hammarbyminne?
– Matchen mot Jönkoping Södra, då Hammarby gick upp till Allsvenskan.

Ditt värsta?
– Gais hemma 2013 då det blev huliganbråk och 2014 mot Gais då det blev 3-1 till göteborgarna. Plus självmål av Viktor Nordin.

ujje2

Jag vet att du gillar böcker. Som skolfröken är man ju tvungen att tjata om vikten av att läsa böcker. Har du några boktips. Det är mest vuxna som läser vår blogg, men de kanske har egna barn som behöver böcker till jul. Ge dem några tips vettja!
– Glasbarnen av Kristina Ohlsson är min absoluta favorit.

Jag håller med dig Ujje. Det är en fantastisk bok. Jag har läst hela hennes trilogi och tycker att de är riktigt bra. När du blir äldre kan du läsa hennes vuxenböcker också. Jag tycker att Kristina är en oerhört skicklig författarinna. Sist, men inte minst, vad önskar du dig i julklapp?
– Två böcker; “Enklav” och ”Jag kallas Jonas”.

Och jag hoppas att du får ett exemplar av Matchprogrammets Årskrönika jag! God Jul i förskott Ujje!

Fakta:
Ålder: 10 år
Bor: Mariatorget
Syskon: Rufus, 8 år
Intressen: spela fotboll (jag är högermittfältare, Reymersholms IK), hänga med kompisar, spela FIFA 16 (pax för bajen).
Bäst i Hammarby: Bitén eller Kennedy
Drömyrke: flygkapten

Fotnot: Ujje och hans coola mamma Åsa träffade jag för första gången på förra årets BF-cup. Åsa hade svarat på matchprogrammets upprop om att behöva få fler läsare att nu bli spelare i laget. Ujje var med. Han satt på en filt och läste just matchprogram under delar av dagen. Jag var sannerligen inte van vid att 8-åringar hittar den typen av korrekturfel. Ujjes ögon var knivskarpa! Imponerad skolfröken!