Lucka 18: Slas-flaggan

wpid-img_4018.jpg

Alla ni som har varit på någon match i år har förmodligen noterat den nya flaggan som vajar i klacken. Den är stor, 3 x 3 meter och den pryds av konstnären och författaren Stig Claesson, mer känd som Slas.  I mitt tycke är det den överlägset snyggaste flaggan i klacken. Men hur lyder historien bakom?

– Flaggor hör till en aktiv klack, säger Hugo från supportergruppen Hammarbykollektivet och som är en av de som målat flaggan. Slas var självklar för oss som motiv. Dels har han skrivit texten ”Supportern” som man som hammarbyare definitivt bör läsa men dessutom har han varit oerhört viktig för Hammarby Boxning genom sitt engagemang där. Det känns också bra att ha lyft fram en mindre känd hammarbyprofil än de som vanligtvis syns så som Nacka och Kenta.

Stig ”Slas” Claesson föddes 1928 i Huddinge och dog i sviterna av en längre tids sjukdom 2008. Supportern skrev han 1962 och det är den som avslutas med det kraftfulla ”Dom blårandiga! Dra åt helvete.”

Flaggan är handmålad. Det vi ser nu är det tredje försöket som gjorts under ett halvårs tid. De två första ratades på grund av problem med färgval och färgnyanser.

– Det var nu eller aldrig den här gången, säger Hugo och berättar att flaggan gjordes under två dagar och att de la sammanlagt 20 timmar på att göra den. Flaggan är målad med tio olika från svart till vitt och med åtta gråa nyanser däremellan. Färgnyanser de blandade till själva.

Hammarbykollektivet är ett kompisgäng som nu blivit en supportergruppering. I gruppen ingår ungefär 25 aktiva supportrar. Man bildades 2010 och man hittar de på kortsidan lite till vänster om målet, mot den södra sidan. Det är där flaggan vajar på hemmamatcher. Vad du än gör, missa inte att titta på den!

Det kommer chanser under 2016 att se Slas-flaggan. Den här texten är skriven av Pernilla för och redan publicerad i Supportrarnas Matchprogram, men den förtjänar ett nytt varv då flaggan är vackrast i klacken.

Foton: Anna Wester